Swedbank: pensionifond on väikesepalgalise ainus säästmisviis

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki fondid.
Swedbanki fondid. Foto: Liis Treimann
Swedbanki Investeerimisfondide tegevjuht Agnes Makk arvab, et praegu on hea aeg investeerimiseks, sest majandus hakkab kosuma pärast suurt kriisi.

Teise samba süsteemi kaudu pensionipõlveks suurema kindlustunde saavutamise oluliseks aluseks on regulaarne ja pikaajaline kogumine väikeste summade kaupa. Praegu pensionifondi paigutatud väikesed summad võivad aastakümnete pärast kogunenud pensionivarast märgatava osa moodustada. Investeerides 2% palgast, ei muuda reeglina ükski inimene oma elukvaliteeti halvemaks, küll aga tõstab seda tulevikus.

Inimestel, kelle sissetulek on alla Eesti keskmise, on see ilmselt ka ainus viis säästa ja pensioniks koguda. Näiteks 5000 kroonise palgaga inimesel on seitsme aastaga tänaseks pensionifondi kogunenud umbes 35 000 krooni. Kas mingil muul viisil säästes oleks see olnud võimalik?

Teiseks võib järgmise kahe aasta jooksul olla regulaarseks investeerimiseks väga hea aeg, sest majandused ja finantsturud on läbimas järsku langust ning välja on joonistumas edasised globaalse majanduse kasvumootorid. Swedbanki pensionifondide igapäevaste investeerimisotsustega tegelev Robur on hetkel lõpule viimas uue tasakaalustatuma investeerimisstrateegia elluviimist, mille üks osa on tänaste soodsamate hinnatasemete juures portfelli globaalne hajutamine nii, et pensionikogujatel oleks võimalus osa saada majanduse kasvumootoritest nii globaalsetel arenevatel- kui ka arenenud turgudel.

Igakuiselt väikeste summade kaupa osakuid ostes võib pensionikoguja saada uue tõusutsükli alguseks hea positsiooni, sest vahepealsel ajal on soodsamalt tasemelt pensionifondi osakuid juurde ostetud. Kui turud tõusule pöörduvad, siis võidavad rohkem need, kellel on suurem hulk pensionifondi osakuid.

Lõpuks on maksete jätkamine siiski igaühe isiklik otsus ning isegi kui pensionimakseid ei jätkata, soovitame jätkuvalt regulaarselt koguda ning harjumuspärased 2% suurused maksed näiteks kogumishoiusele suunata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles