Analüütik: erinevus naiste ja meeste palkades on väiksem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlikud naised koos Ärma talu perenaise Evelin ILvesega.
Ettevõtlikud naised koos Ärma talu perenaise Evelin ILvesega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti rakendusuuringute keskuse CentAR vanemanalüütiku Epp Kallaste sõnul on naiste ja meeste palga erinevus Eestis olemas, kuid see ei pruugi olla nii suur kui maailma majandusfoorumi aruandes toodud.


Kust võtavad maailma majandusfoorumi aruande koostajad, et naised teenivad Eestis samaväärsel tööl vaid 60 protsenti meeste palgast? Uuringu neljandalt leheküljelt selgub, et palkade erinevus samasuguse töö eest on kvalitatiivne näitaja ning selle väärtust on hinnanud 84 Eesti tippjuhti.

Küsimus oli järgmine: «Mil määral on teie riigis naiste töötasud võrdsed meeste tasudega samasugusel tööl?» Vastata sai seitsme palli skaalal vahemikus «väga ebavõrdsed» kuni «täiesti võrdsed». «Jääb lugejate hinnata, mida näitab selline tippjuhtide arvamus Eesti kohta ja kas selle põhjal saab väita, et naised teenivad meeste tasust samaväärsel tööl 60 protsenti,» lausus Kallaste.

Võrdluseks tõi ta statistikaameti viimased kättesaadavad andmed töötasude kohta. Naiste brutotunnitasu oli 2006. aastal 46,5 krooni ja meestel 63,61 krooni. Seega teenisid naised 73 protsenti meeste töötasust ja seda isegi mitte võrdväärsete tööde eest, vaid keskmiselt. Kui võrrelda võrdväärseid töid, on erinevus väiksem, kuna keskmist mõjutab ka asjaolu, et naised on koondunud enam madalamalt tasustatud ametialadele.

Kuna naised töötavad erinevatel ametialadel, siis kui naistele makstaks samasugust palka nagu samal ametialal meestele, teeniksid naised ikkagi kokkuvõttes vähem. Statistikaameti andmeid kasutades oleks naiste tasu siis 83 protsenti meeste keskmisest tasust. Seega kui vaadelda 475 ametiala, siis ikkagi on naistel ja meestel erinevad tasud ja seda ka samal ametil töötades.

«Me ei saa küll midagi öelda selle kohta, kas ka samas ettevõttes töötades on tasud erinevad, kuid Eestit tervikuna vaadates on sooline palkade erinevus olemas. Samas on see siiski kordades väiksem kui kõnealuses raportis,» kommenteeris Kallaste.

Ekspertarvamused on tema sõnul küll olulised, kuid kui on olemas objektiivne infot, tuleks seda kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles