Nestor: tervishoiukärpe asemel tuleks tõsta tulumaksu

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor soovitab, et kui ikka veel euro suunas ponnistatakse, tuleks tervishoiurahade kärpimise asemel tulumakus tõsta, et vältida "ajude äravoolu".

«IMF väitis nädala alguses, et soovitud tulemusest eelarvepuudujäägi parandamisel on Eestil niigi 2 miljardit puudu. Kui valitsus julgeks seda tunnistada, oleks kärbe tervishoius täiesti tarbetu,» kirjutab sotsiaaldemokraatide riigikogu frajtsiooni esimees Eiki Nestor oma blogis.

«Kui soovitud miinus on suurem kui 3 % SKPst, siis ei ole vahet, kas minnakse «lõhki» 2 miljardiga või 2,4 miljardiga. Latt jääb ikkagi ületamata,» märgib ta.

Nestori hinnangul on küsimus eelkõige selles, kas me sellise rapsimisega ei suuna mitte järjekordset lainet kõrgelt ja kallilt koolitatud inimesi Eestist lahkuma.

«Kui veel jätkuvalt soovitakse eurokõrgusest üle saada, siis mõistlik lahendus on ju olemas. Üks protsent tulumaksumäära on väärt 750-800 miljonit krooni näiteks,» teeb Nestor alternatiivse ettepaneku.

Nestor meenutab, et headel aegadel jätkus haigekassa juhtidel ettenägelikkust varuda raha halbade aegade tarvis, mille abil raha nõudlevale tervishoiuperele lubati paratamatult saabuvad halvad ajad kergema vaevaga üle elada.

«Nüüd, kus need ajad käes, ei lubata aga seda raha kasutada. Arstid ja õed tunnevad end petetuna. Haigekassa juhtkond on aga pandud eriti lolli olukorda,» märgib Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles