Eestlane eelistab puhata kodus

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine Eestimaa pakub puhkuse veetmiseks mitmesuguseid võimalusi, sealhulgas kultuuriüritusi. Eile avati Pärnus suurejooneliselt järjekordsed hansapäevad.
Suvine Eestimaa pakub puhkuse veetmiseks mitmesuguseid võimalusi, sealhulgas kultuuriüritusi. Eile avati Pärnus suurejooneliselt järjekordsed hansapäevad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Suurem osa eestlastest ei kibele puhkuse ajal ilmtingimata pikale reisile, ehkki need on viimasel aja tublisti odavamaks läinud, vaid veedab selle aja rahulikult omas kodus või selle lähedal. Nii näitab Postimehe tellitud uuring.

Suvepuhkuse ajal kavatseb välisreisi ette võtta vaid 12 protsenti eestikeelsest elanikkonnast ning 22 protsenti muukeelsest, selgub ligi tuhandet inimest küsitlenud AS Turu-uuringute uurimisest.



Uuringufirma hinnangul on muulaste suurema reisihuvi taga soov külastada teisel pool idapiiri elavaid lähedasi. Välisreisile minna kavatsevatest eestlastest enamik on jõukamatest peredest, kus kuusissetulek ulatub üle 10 000 krooni pereliikme kohta.


Kui kodu lähedal veedab puhkuse valdav osa eesti inimestest, siis viisis, kuidas vaba aeg mööda saadetakse, on juba suuremad erinevused.



Uurimuse põhjal võib näiteks väita, et kõige agaramad kultuuriüritustel osalejad on Kesk-Eestis – suviseid etendusi ja kontserte kavatseb seal külastada tervelt 39 protsenti küsitletutest.



Marika Valk puhkab maal



Kui maainimesed ühendavad puhkuse tihtipeale remondi ning aia- ja põllutöödega, siis linnarahvas eelistab puhkuse ajal käia külas sugulastel ning veeta aega sõprade ja perekonnaga.



Kumu kunstimuuseumi direktriss Marika Valk kolib suveks Tallinnast ära maakoju Matsallu.



«Juunis pidime nii mina kui Heinz (Valk) viibima paraku Tallinnas, kuid see-eest juulis ja augustis püüame veeta võimalikult palju aega oma maakodus,» ütles Valk, kes ootab suvelt sportlikku ja rõõmsat puhkust koos lapselastega.



«Lapselapsed on mul huvitavas eas – nendega saab nii mürada-mängida kui ka koos mõtiskleda,» lisas Valk.



Tüüpilise linnainimesena ei ole Marika Valk endale iluaeda rajades lisatööd tekitanud. «Meil on kõik hästi lihtne ja looduslik. Sibula-tillipeenar on loomulikult olemas, kuid ainus suurem aiatöö on muru pügamine.»



Valgu sõnul on oluline oskus ennast puhkuseks välja lülitada, kuid nagu selgub uuringust, ei plaani tervelt 14 protsenti küsitletuist sel suvel üldse aega maha võtta. Kõige töökamad inimesed on Lääne-Eestis, nende puhkuse röövib tõenäoliselt suvine turismihooaeg, mis piirkonna kihama paneb.



Nelja hotelli koondava ettevõtte Saaremaa Spa Hotellide juhatuse esimehe Toivo Asti sõnul olid eelmise suve statistika põhjal üle poole spaade külastajatest eestlased.



Aktiivne puhkus



«On neid, kes jäävad kauemaks, kuid enamik kaasmaalasi veedab spaas ühe nädalavahetuse,» ütles Ast, kelle sõnul ei ole majandussurutis võrreldes möödunud aastaga spaade populaarsust kahandanud.



Kõige aktiivsemad puhka-jad on üliõpilased, kellest ligi 30 protsenti sisustab oma puhkuse sportliku ajaviitega.



Tudengitele ei jää selles osas kuigi palju alla ka 15–19-aastased teismelised, kes nimetavad oma suvisteks lemmikajaviideteks sporti, igasuguseid üritusi ja loomulikult sõpradega ajaveetmist.



Suvepuhkus



Kus plaanite puhata sel suvel?


•    Peamiselt Eestis – 74%


•    Peamiselt välismaal – 12%


•    Ei puhkagi – 14%


Millega tegelete puhkuse ajal?


•    Reisin Eestis – 28%


•    Reisin välismaal – 14%


•    Käin külas sugulastel – 38%


•    Veedan aega sõpradega – 41%


•    Vaatan telerist sporti – 8%


•    Teen kodus remonti – 24%


•    Teen aia- või põllutööd – 25%


•    Veedan aega perega – 39%


•    Käin kultuuriüritustel – 25%


•    Spordin – 8%


    Vastajaid 1027



Allikas: Turu-uuringute AS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles