Viin ja sigaretid lähevad kallimaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Riigikogus läbis eile esimese lugemise seaduseelnõu, mis kergitaks nii viinapudeli kui suitsupaki hinda ligi viie krooni võrra.




Eelnõu kohaselt tõuseb alkoholiaktsiis uuest aastast kümme protsenti ja tubakaaktsiis 2011. aastal 20 protsenti. See tõstab pooleliitrise viinapudeli hinda juba tuleval aastal viie krooni võrra. Sigaretipakid kallinevad aga 2011. aastal keskmiselt 4 krooni ja 50 senti.



Tubakatootjate assotsiatsiooni tegevjuhi Jaanus Pautsi sõnul mõistavad tootjad riigi vajadust eelarve täitmisel, kuid mõistlikum olnuks maksu tõsta väiksemate sammude kaupa. See oleks tema sõnul kergendanud suitsetaja valikut legaalsete tubakatoodete kasuks.



Liviko juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul on alkoholiaktsiisi tõstetud viimase kahe aasta jooksul 46 protsenti. Alkoholiturg on kukkunud 30 protsenti, viis kohalikku tootjat on tegevuse lõpetanud ja sajad inimesed tööta jäänud.



Uus maksutõus ähvardab alkoholitööstust Kalvi hinnangul katastroofiga. Välistatud pole, et taas tuleb töötajaid osalisele tööajale saata ja muid karme meetmeid kasutada. Kalvi hinnangul viib see ka salaviina suurema kasutamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles