Vanim venekeelne päevaleht ägab majandusraskustes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegustes majandusoludes on muutunud küsitavaks, kui kauaks Molodjož Estonii uks veel avatuks jääb.
Praegustes majandusoludes on muutunud küsitavaks, kui kauaks Molodjož Estonii uks veel avatuks jääb. Foto: Toomas Huik

Eesti vanimal venekeelsel päevalehel Molodjož Esto­nii (ME) lasub suur maksuvõla koorem, ajalehel on raskusi palga maksmisega. Kehvalt käib ka enamiku teiste venekeelsete väljaannete käsi.

Juuni keskel võlgnes ME maksuametile Krediidiinfo andmetel üle 400 000 krooni. Lehe töötajad kurdavad, et raskusi on palga ja honoraride õigeaegse kättesaamisega.



Viimane tõik ei ole venekeelsetes ajalehtedes haruldane – majanduslikult pole neil kunagi hiilgavalt läinud ja seetõttu on ajakirjanikud ebastabiilse sissetulekuga harjunud.



Töötajad pole olukorraga rahul, kuid massilist lehest lahkumist ei ole see kaasa toonud. Kas või põhjusel, et ajakirjanikel pole erialase töö leidmiseks kuigi palju võimalusi.



Ülitihe konkurents



Molodjož Estonii peatoimetaja Ilja Nikiforov on oma sõnul praegu kodus haiguslehel. Ta tunnistas Postimehele, et lehe majandusolukord on raske, kuid täpsemaid kommentaare peaks selles osas jagama firma juhatuse esimees Andres Päts. Nikiforov ise lubas oodata juuli alguseni ja siis otsustada, kas jätkab tööd lehes või mitte.



Pätsi ei õnnestunud Postimehel neljapäeval ja reedel tabada – mehe mobiiltelefon oli välja lülitatud ning toimetusest anti tema käikude kohta vastakaid kommentaare.



Kui veel paari aasta eest oli ME Eesti loetuim venekeelne leht, siis tänavu esimeses kvartalis oli ta TNS Emori andmetel kukkunud eelviimasele kohale. Lugejate arv on viimastel aastatel järjekindlalt kahanenud.



Ajalehte Den za Dnjom välja andva Merger Meedia juhi Andres Tiisleri sõnul on venekeelses meedias tihe konkurents ja kasumlik majandamine äärmiselt raske. «ME olukord on kõige hullem, nende reklaamitulud on viimasel ajal näidanud langustrendi,» märkis ta.



Tiisleri hinnangul on väljaandeid liiga palju ja kulud kasvavad pidevalt. «Seni ongi venekeelsete ajalehtede väljaandmisel küsimus pigem selles, kui palju omanikud tahavad peale maksta,» rääkis ta.



Ka Merger Meedia maksuvõlg oli juuni keskel Krediidiinfo andmetel üle 750 000 krooni. Tiisler seda ei eitanud ning lubas, et võlad saavad peagi tasutud. Töötajatele ja kaasautoritele ei ole nende leht tema kinnitusel aga kunagi võlgu jäänud.



Positiivsust süstivad mehesse Emori uuringud, mille järgi suurenesid aasta esimesel viiel kuul Den za Dnjomi ja venekeelse Postimehe reklaamitulud 30 kuni 40 protsenti.



«Teised venekeelsed väljaanded, sealhulgas nii ME kui ka MK Estonia, on 20–30 protsenti reklaamikäibes kaotanud,» rääkis ta. «Venekeelse trükimeedia reklaamiturg näitab 2008. aastal kasvu ja küsimus ongi eelkõige selles, et mõni saab pirukast senisest suurema tüki, aga mõni võib hoopis nälga jääda.»



ME raskused ei tee rõõmu lehe omanikule Igor Savenkovile – majandusmuresid on tal ka leheta piisavalt. Mehe suurimaks probleemide allikaks on pikka aega Eesti viinavabrikute koorekihti kuulunud Onistar – juuni keskpaigas ületas firma maksuvõlg 33,3 miljoni krooni piiri. Lisaks oli vabrikul intressivõlg.



Võlgades raadiojaam



Onistari tootmine on maksuvõlgade tõttu seiskunud. Firma omanikud on viimastel kuudel aktiivselt probleemidele lahendust otsinud, kaalutud on ka Rakveres asuva piiritusetehase müüki. Seni pole aga väljapääsu leitud.



Maksuvõlg rõhub ka Savenkovi teise meediaettevõtte, väikest raadiojaama pidava Euro FM OÜ õlgu. Euro FM võlgnes maksuametile Krediidiinfo andmetel juuni keskel üle 82 000 krooni. Summa pole küll suur, kuid firma väikest käivet arvestades siiski märkimisväärne.



Suuromanik



•    Igor Savenkoviga seotud ettevõtted: Moles AS, Onistar AS, Turvateenistus Alfastar OÜ, Sillamäe Õlletehas AS, Rakvere Piiritusetehas AS, Onistar Trading AS, Andekor OÜ, Unostar OÜ, Moles Kirjastuse OÜ, Renassa Haldus, Gerlim OÜ, Baltskan Kinnisvarapartnerid OÜ, Euro FM OÜ, Tallerprojekt OÜ, Royster Group OÜ, Starcapital OÜ, Balti LNG OÜ, Overclass OÜ.



Allikas: Krediidiinfo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles