Kruuda tahab Kalevi ja Tere ikkagi Altale müüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda Tere jäätist maitsmas.
Oliver Kruuda Tere jäätist maitsmas. Foto: Peeter Langovits

Oliver Kruudal on Kalevi toidutööstusele ja Terele küll 16 erinevat kosilast, kuid maha loodetakse firmad müüa ikkagi Alta Capitalile, kes ei ole siiani ostuks vajalikku raha suutnud leida.

Eile teatasid Kalev ja Alta ametlikult, et mullu septembrist saadik käinud läbirääkimised firmade ostuks on katki jäänud. Samas ütlesid mõlemad pooled selgelt, et tehinguga tahetakse edasi minna ning see ikkagi lõpule viia.



Alta juhi Indrek Rahumaa sõnul loodetakse lepinguni jõuda aasta teises pooles. Kalevi ja Tere suuromaniku Kruuda sõnul peaks mingisugune kava, kuidas edasi minnakse, selgeks saama selle nädala lõpuks.



«Tehingu struktuuri ja tingimuste osas ei ole meil mingeid erimeelsusi olnud,» kinnitas ta. «Küsimus on puhtalt olnud raha leidmises.»



Ametlike läbirääkimiste lõpetamist põhjendas Kruuda tõsiasjaga, et firmade vastu on huvi tundnud teisedki ettevõtted.



«Mul on siin väike märkmik, kuhu ma huvilised kirja panen,» rääkis ta. «Vaatasin, et lisasin sinna täna (eile – toim) 16. organisatsiooni nime.»



Kalevi ja Tere omanike plaane tehingu venima jäämine Kruuda kinnitusel ei mõjuta, sest suure raha lootuses ei ole mingeid mahukamaid projekte ette võetud.



Omanikel on Kruuda kinnitusel peast läbi käinud ka mõte firmad müümata jätta, sest lähiaastad tõotavad toiduainetööstusele väga häid aegu.



«Siseturul on nad mõlemad turuliidrid ning siin võiksid nad väga ilusti edasi tiksuda,» selgitas ta. «Küsimus on aga selles, et nüüd tuleks laieneda, kuid selleks meil võimu ei ole. Tööd on kõvasti tehtud, nüüd oleks aeg puhata ka ning ainult laenuraha arvelt ei tahaks areneda.»



Rahumaa sõnul tema väga ei karda, et Kruuda võiks firmad kellelegi teisele müüa. «Pikk ja põhjalik eeltöö, mis tehti meie tehingu jaoks, ning samuti hea koostöö müüjaga, annavad meile tugevad eelised teiste potentsiaal-sete pakkujate ees,» lausus ta.



Suuresti seetõttu ei ole osapooled alustanud tuliseid vaidlusi ka selle üle, kellele jääb tehingu käigus Kalevile tehtud peaaegu 100 miljoni krooni suurune ettemaks. Alta maksis kuus miljonit eurot Kalevile läbirääkimiste ajal ning on lubanud, et edasiste läbirääkimiste käigus seda veel tagasi ei küsita.



Kalev teatas eile aga börsile, et läbirääkimiste lõppedes jääb see märtsis tasutud summa neile. Osalt selle rahaga saaks Kalev lunastada veebruari lõpus 107 miljoni krooni ulatuses välja antud võlakirju, mille tasumise tähtaeg on augusti lõpus.



Alta ja Kruuda vahel peetud läbirääkimiste käigus oleks maha müüdud Eesti suurim piimatööstus Tere ja Kalevi toiduainetega tegelevad tütarfirmad. Kalevile oleks edaspidi jäänud kaubamärk ning kinnisvara- ja meediaäri.



Kalevi toidutööstuse eest pidi Alta maksma 660 miljonit krooni. Vähemalt teist samapalju maksab ka Tere ning koos sellega müüdav AS Meieri Transport, kuid nende täpset hinda ei ole pooled seni veel avaldanud. Otsest kohustust neil selleks ka ei ole, sest erinevalt Kalevist ei ole Tere börsiettevõte.



Mille üle läbi räägiti



•    Kalevi kontsernist pandi müüki tütarettevõtted AS Kalev Chocolate Factory, AS Kalev Jõhvi Tootmine, AS Kalev Paide Tootmine, AS Valmetek Invest, AS Vilma ja OÜ Maiasmokk.


•    Lisaks müüb Kruuda koos äripartneritega ASi Tere ja ASi Meieri Transport.


•    Kalev jääks pärast müügitehingut tegelema meedia- ja kinnisvaraäriga.


•    Kalevi tütarfirmade hinnaks on viimase kokkuleppe järgi 660 miljonit krooni. Sama palju kui mitte rohkem maksab ka Tere, kuid selle hinda ei ole osapooled avalikustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles