Rahanappus seab Kalevi ja Tere ostutehingu tupikseisu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruudal on põhjust muretseda – Kalevi ja Tere müük pole siiani teoks saanud.
Oliver Kruudal on põhjust muretseda – Kalevi ja Tere müük pole siiani teoks saanud. Foto: Raigo Pajula

Tere ja Kalevi toidutööstuste ostu venitavad Alta Capitali raskused leida enam kui miljardit krooni. Raskused on pooled ärevile ajanud ja seetõttu ei taha nad tulevikust midagi rääkida.

Mullu septembris sõid Tere ja Kalevi suuromanik Oliver Kruuda ning firmade ostja Alta Capitali juht Indrek Rahumaa üheskoos naeratades kommi ning rääkisid ajakirjanikele, kuidas lähikuudel Eesti toidutööstus üle võetakse.



Toona olid mõlemad pooled veendunud, et tehinguga jõutakse lõpule mõne kuuga. Siis ilmnesid aga raskused ning tehingu lõpuleviimise tähtaega pikendati esmalt märtsini ja seejärel 30. maini.



Toidutööstused kosuvad



Seni veel kehtiva lepingu järgi peaks hiljemalt täna Kruudale ja tema partneritele Alta Capitalilt laekuma 660 miljonit krooni Kalevi toidutööstuste eest.



Sama palju või rohkemgi peaks nad raha saama ka Eesti suurima piimatööstuse Tere eest. Et viimane ei ole börsifirma, pole osapooled selle maksumust avaldanud, kuid kokku peaks ettevõtted omanikku vahetama kaugelt enam kui miljardi krooni eest.



Viimastel päevadel ajakirjanikele tabamatuks jäänud Rahumaa on juba jõudnud öelda, et vastaspoolega tahetakse lepingu tingimustes veel läbirääkimisi pidada. Rahumaa on mõista andnud, et tänane tähtaeg ei too tehingule lõppu. Üksikasju ta samas täpsustanud ei ole.



Kidakeelsed on ka Kalevi ja Tere esindajad. Kalevi õigusteenistuse juhi Allan Viirma kinnitusel ei ole neile lepingu tühistamise või hinna muutmise taotlust esitatud. Samas andis ta mõista, et läbirääkimisi siiski peetakse. Kommenteerima ta neid eile ei nõustunud.



Varem on ka Rahumaa ise tunnistanud, et praeguses majandusolukorras valmistab raskusi just vajaliku rahasumma leidmine, firmade ostmise soov ei ole Altal aga kadunud.



Ilmselt ei ole erilist põhjust ka firmade hinna ülevaatamiseks, sest toidutööstused on eelmise sügisega võrreldes üle maailma vaid kosunud – nõudlus toidu järele on kõikjal tõusnud ning selle toel on ka hinnad ja kasumid kasvanud.



«Tõenäoliselt ei ole tehingu venimise põhjus firmade liiga kõrge hind, vaid liiga suur summa rahaturgude jaoks,» tõdes Marfin Panga väärtpaberispetsialist Kristjan Tolmats.



Sama meelt on ka mullu sügisel koos partneritega hollandlastelt Põlva Piima välja ostnud Aivar Häelm. «Toiduvaldkonnas ei ole mingeid dramaatilisi muutusi toimunud ning sinna soovitatakse investeerida, sest suid tuleb maailmas ainult juurde,» lausus ta. «Mina eelistan küll oma raha praegu piimanduses hoida.»



Pankadel on paraku raskusi kõikjal maailmas – USAst alguse saanud kinnisvarakriis on jõudnud igale poole. Pankadele on see põhjustanud suuri kahjumeid, mistõttu ollakse laenu andes muutunud väga ettevaatlikuks.



Raskesse seisu on tehingu venimine pannud ka Kalevi ning selle suuromaniku Oliver Kruuda, kes plaanis pärast toidutööstuste müüki keskenduda meedia- ja kinnisvaraärile. Praegu ei tooda kumbki neist valdkondadest Kruudale kasumit ning rahasüsti vajatakse nagu õhku.



Kaks sundkäiku



Raha oodates on Kalev jõudnud juba korraldada kaks võlakirjaemissiooni, et varem tehtud plaane teostada ning võetud kohustusi katta.



20. detsembril korraldas firma pisut enam kui 70 miljoni krooni suuruse emissiooni, mille tähtaeg oli kuus kuud ja intress 12 protsenti aastas.



Veebruari lõpus, kui oli selge, et tehingust taas asja ei saa, korraldati uus 107,5 miljoni kroonine emissioon, millest saadud raha kasutati eelmisega võetud kohustuste täitmiseks. Ka selle tähtaeg on kuus kuud, intress 12 protsenti aastas ning tagasi tuleks Kalevil raha maksta hiljemalt 28. augustil.



Mitme spetsialisti hinnangul võiks Kruuda tegelikult kaaluda ka võimalust toidutööstused müümata jätta, sest praegu on just toidutööstus see, mis kontserni natukenegi vee peal hoiab.



Mida müüakse



•     Kalev on müüki pannud oma tütarettevõtted ASi Kalev Chocolate Factory, AS Kalev Jõhvi Tootmine, ASi Kalev Paide Tootmine, ASi Valmetek Invest, ASi Vilma ja OÜ Maiasmokk.


•     Lisaks müüb Kruuda koos äripartneritega ASi Tere ja ASi Meieri Transport.


•     Kalev jääks pärast müügitehingut tegelema meedia- ja kinnisvaraäriga.


•     Kalevi tütarfirmade hinnaks on viimase kokkuleppe järgi 660 miljonit krooni. Vähemalt sama palju maksab Tere, kuid selle hinda pole pooled avalikustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles