Saksamaa lehmapidajad keelduvad piima müümast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lehmapidajad loobusid protestiks piima kombinaatidesse viimisest. Nad valavad selle hoopis maha või annavad loomadele.
Saksamaa lehmapidajad loobusid protestiks piima kombinaatidesse viimisest. Nad valavad selle hoopis maha või annavad loomadele. Foto: AP/Scanpix

Saksamaa lehmapidajad loobusid eile oma piima kombinaatidesse viimisest. Nii protestitakse tööstuste ja kaupluste hinnakujunduse ning Euroopa Liidu piimanduspoliitika vastu.

Farmerite protestiaktsioone veab Saksamaa Piimatootjate Liit, kes koondab rohkem kui 30 000 riigi piimakarja pidajat.



Liidu juhi Romuald Schaberi kinnitusel ei ole veel selge, kaua protest kestab, kuid ta soovitas haiglatel ja vanadekodudel soetada piimavarusid, enne kui seda nappima hakkab.



Saksamaal usutakse, et aktsioon võib kesta nädalast kümne päevani. Selle aja jooksul valavad farmerid piima kas lihtsalt maha  või annavad loomadele.



«Kõik, mida me täna teha saame, on kasutada oma piima relvana,» rääkis Schaber Deutsche Wellele. «Piim on meie jõud ja piima meil jätkub.»



Farmerid on pahased, sest tööstuste makstav kokkuostuhind ei luba neil oma karja kasumlikult pidada. Teisalt ollakse vastu Euroopa Liidu plaanile suurendada ühenduse piima­kvoote, sest selle tulemusel peljatakse täiendavat hinnalangust.



EL omalt poolt on veendunud, et kvootide suurendamine annab karjakasvatajatele teenimiseks paremad võimalused, sest maailmaturu nõudlus piima järele on paljuski tänu


Aasia kasvanud ostujõule kiiresti tõusnud.



Eesti piimatootmise ühe eestvedaja, Jõgevamaa Tootjate Liidu juhi Urmas Ingveri sõnul on sakslaste mured tuttavad ka Eestis.



Samas ei usu ta, et siinsed karjakasvatajad võiks selliseid aktsioone järgida.


«Eestlastele ei ole niisugune ühistegevus loomuomane, igaüks vaatab ise, kuidas kõige paremini hakkama saab,» lausus Ingver.



«Aga ka meil on probleem, kuidas piimapirukat jagatakse ja et sellest nii vähe tootjale jääb.»



Ingveri sõnul saavad piimatootjad praegu piima eest sisuliselt sama hinda nagu 1997. aastal. Samas on aga kõik kulud, inimeste ostujõud ning piimatoodete hind poodides hüppeliselt kasvanud.



Aprillis oli näiteks 2,5-protsendise rasvasisaldusega kilepiima hind Eesti poodides võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvanud 73,9 protsenti. Toorpiima hinnatõus küündis konjunktuuriinstituudi andmetel kolmandikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles