Kümmet ehitusfirmat ähvardab külm arve

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Bestor Grupi uus lao- ja administratiivhoone on Ülenurme tehnopargis peaaegu valmis, ei ole osa maja ehitanud alltöövõtjad tehtud töö eest sentigi saanud.
Ehkki Bestor Grupi uus lao- ja administratiivhoone on Ülenurme tehnopargis peaaegu valmis, ei ole osa maja ehitanud alltöövõtjad tehtud töö eest sentigi saanud. Foto: Margus Ansu

Tartu külje alla Ülenurme tehnoparki hoonet rajanud ehitusfirmade juhid pelgavad, et Äripäeva rikaste edetabelis 161. kohale jõudnud Kurmet Ossip teeb neile külma arve.


Ossipile kuuluv ja katusekatete maaletoomisega tegelev firma Bestor Grupp alustas lao- ja büroohoone ehitamist juba suvel ning tööd on praeguseks lõppjärgus. Ossipil on õnnestunud hoonet ehitada nõnda, et selle juures askeldavad firmad on teinud tööd 17–18 miljoni krooni eest, aga kätte on praeguseks saanud vaid 2,1 miljonit krooni.

Oma kulu ja kirjadega Ossipi firmale maja ehitanud alltöövõtjad käivad inkassofirmade vahet ja mõnigi neist suhtub võla kättesaamise tõenäosusesse süveneva kõhklusega.

Üks mees, kaks firmat


Tänavu kevadel sõlmis Ossipile kuuluv Bestor Grupp peatöövõtulepingu firmaga Wiru Ehitus Grupp, mille osanik ja juhataja oli samuti Ossip. 22. mail allkirjastas Wiru Ehitus Grupp omakorda lepingud alltöövõtjatega, aga juba 28. mail lahkus Ossip Wiru Ehitus Grupi juhataja kohalt ja määras enda asemele Andrus Volli. See mees suunab praegu võlga nõudvate ettevõtete juhid vandeadvokaat Tarmo Pilve jutule.

Töö tellija ehk Bestor Grupi ja peatöövõtja Wiru Ehitus Grupi vaheline seos ja väidetav kokkumäng ongi põhjuseks, miks alltöövõtjad praegu oma rahast ilma kardavad jääda.

Septembris läks ka Ossipi ja tema partneri osalus Wiru Ehitus Grupis Andrus Vollile ning Ossip pühkis käed juba eelmisel aastal raskustesse sattunud firmast puhtaks.

Oktoobris vahetas omanikku ka samale ettevõttele kuulunud ärimaa Rakvere südalinnas ja nõnda ei ole võlausaldajatel just palju, mida pankroti väljakuulutamise korral Wiru Ehitus Grupist võtta.

Ehitusfirmade võlanõuetega tegeleva inkassofirma võlamenetleja Ainar Araku hinnangul oli alltöövõtjate hanitamine Ossipil kavas juba kevadel, lepingute sõlmimise ajal.

Tartu ettevõte Kane Metall tegi maja ehitamisel tööd 2,65 miljoni krooni eest, aga sellest on firma saanud praeguseks kätte 1,15 miljonit krooni. Kane Metalli juhatuse liikme Ervin Luige sõnul on Wiru Ehitus Grupp jätnud ettevõttele maksmata kaks arvet, neist üks pärineb augusti lõpust ja teine septembri lõpust.

Ei räägi ja kõik


Esimene arve maksti siiski ära – kui hoone konstruktsiooni püsti pannud Kane Metall oleks töö peatanud, poleks ka teised ehitusfirmad saanud tegutsema asuda. Näiteks Malmerk Fassaadid pole oma 1,4 miljonist kroonist sentigi saanud.

Postimees küsis Ossipilt, miks ta vahetult pärast alltöövõtjatega lepingute sõlmimist Wiru Ehitus Grupi juhatusest lahkus. «Ega siis ajakirjanik ei ole mingisugune püha lehm, et kohe tuleb talle kõike rääkima hakata,» ütles mees. «Ei räägi ja kõik.»

Wiru Ehitus Gruppi esindav vandeadvokaat Tarmo Pilv lausus aga, et töö tellijal tekkis kahtlus ehitustööde üleakteerimise osas. Üleakteerimine tähendab seda, et ehitusfirmad kirjutavad aktidesse töid, mida ei ole tegelikult kas üldse tehtud või mida tehti tegelikult väiksemas mahus.

Kui Postimees küsis, kas kõik enam kui kümme objektil tegutsenud ettevõtet tegid praaki, vastas Pilv, et tellija Bestor Grupp ei maksa Wiru Ehitus Grupile tööde eest raha enne, kui viiakse läbi ekspertiis. See võtab aga töö ette võtnud eksperdi kinnitusel umbes kaks kuud.

Ehkki Ossip kui tellija osanik oli veel septembris ka ise Wiru Ehitus Grupi osanik, vihjab Pilv võimalikule sobingule peatöövõtja esindaja ja alltöövõtjate vahel. «Lepitakse kokku kellegagi tellija esindajatest, kes jagab lahkesti tööde aktidele allkirju ja hiljem jagatakse laekunud raha omavahel preemiateks. Ma ei väida, et kõnealusel juhul on tegu sellise asjaga, aga vähemalt ühes episoodis on lõhn küll selline,» ütles vandeadvokaat.

Pilve kinnitusel on ehitussektoris üksteise hanekstõmbamine praegu üsna laialt levinud.
Ervin Luige hinnangul on aga kasvav trend tellija ja peatöövõtja vaheline kokkumäng eesmärgiga vedada alt alltöövõtjaid. «Praegu on asi eriti nahaalne – osa alltöövõtjaid pole üldse raha saanud,» lisas ta.

Ekspertiisi mõte on aga Luige kinnitusel nii maksmisega venitamine kui ehitusprobleemide leidmine eesmärgiga töö tegijatele vähem maksta. Ehitusfirmad saatsid läinud nädalal Wiru Ehitus Grupile ka pankrotihoiatuse.

Kurmet Ossip
•    Jõudis mullu Äripäeva rikaste edetabelis 161. kohale.
•    Talle kuuluva Bestor Grupi käive oli mullu üle 136 miljoni krooni ja kahjum ligi 4 miljonit krooni.
•    Varem Ossipile kuulunud Wiru Ehitus Grupi käive oli mullu 28,8 miljonit krooni ja kahjum 3 miljonit krooni.
Allikas: krediidiinfo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles