ETV: Liive avaks Eesti elektrituru plaanitust varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ Scanpix

Eesti Energia juhi Sandor Liive arvates võiks Eesti oma elektrituru avada varem kui plaanitud kuue aasta pärast. Lätis ja Leedus on turg äriklientidele juba avatud.

Kui praegu on konkurentsiametil võimalik elektrihinna kujunemisel kaasa rääkida, siis elektrituru avanedes reguleeritud hind kaoks, teatas «Aktuaalne kaamera».



«Täna võib öelda, et suletud turust Eesti Energia ei võida. Vastupidi, Eesti Energia kaotab sellega,» ütles Liive. «Majanduslikult oleme valmis selleks, et Eestis elektriturg avaneks varem. Me näeme, et see tuleb nii või teisiti ja mõistlik on nende muutunud oludega pigem kohaneda varem kui hiljem.»



«Elektri hind nii või naa Eestis tõuseb. Aga turu avanemine aitaks seda kontrollida ja teeks hinna läbipaistvamaks ja lõpuks turuosalised võidaksid konkurentsist,» selgitas Eesti Energia tütarettevõtte E.Energy tegevdirektor Aivar Tihane.



Soome põhivõrguettevõtte Fingrid turuarenduse juhtivekspert Risto Lindroosi sõnul toimiks konkurents Eesti elektriturul siis, kui ühendus Põhjamaadega oleks praegusest tihedam.



«Ma arvan, et võtmeküsimuseks on Eesti ja kogu Balti regiooni jaoks uute ühenduste rajamine Põhjamaadega. See elavdaks kauplemist. Turg ei toimi õigesti ilma nende kaabliteta,» ütles Lindroos.



Lätis ja Leedus avaneb elektriturg täielikult selle aasta juulis. Läti äriklientidel on olnud juba kolm aastat võimalus valida, kellelt elektrit osta. Samas peaaegu kõik ärikliendid ostavad seal elektrit endiselt Latvenergolt. Sandor Liive sõnul Lätis ja Leedus aus konkurents elektriturul puudub.



«Formaalselt on Läti ja Leedu avanud oma turu konkurentsile ja peaks kõiki võrdselt kohtlema. Päris nii see veel ei ole. Kuid teel ollakse sinnapoole, et need puudused likvideeritakse ja muutuks kohtlemine võrdseks,» rääkis Liive.



Leedus on Eesti Energial praegu ainult üks klient - Eesti saatkond. Lätis on kliente


viis - saatkond ja mõned tööstusettevõtted.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles