Eesti ei suuda ligi 2 miljardit välistoetusi ära kasutada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: jupiterimages.com

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul kasutatakse sel aastal arvatavalt ära 85 protsenti eelarves planeeritud välistoetustest, valitsus arutab meetmeid, mis tõhustaks välistoetuse kasutamist.


Septembrikuus tõusid välistoetuste väljamaksed toetuse saajatele eelmiste kuudega võrreldes kahekordseks, eelmise aasta septembriga võrreldes neljakordseks. Samas on septembri lõpu seisuga ministeeriumid kasutanud ära vaid 49 protsenti eelarves planeeritud 13 miljardist kroonist, teatas rahandusministeerium.

Eelarve alatäitmine on prognoositav põllumajandusministeeriumi ja keskkonnaministeeriumi, väiksemal määral ka haridus- ja teadusministeeriumi osas, oli kirjas rahandusministeeriumi ülevaates välisvahendite kasutamisest septembri lõpu seisuga.

«Euroopas oleme küll kindlalt kolme hulgas, kuid arenguruumi on sellest hoolimata kõvasti,» kommenteeris toetuste kasutamist rahandusminister. «Ühtaegu peame tegelema nii raha kasutamise kiirendamise kui majanduse struktuurimuudatuste toetamisega,» lausus ta.

Toetusraha kasutamise paremaks kontrolliks tegi rahandusministeerium ettepaneku seada ministeeriumidele igaks poolaastaks minimaalsed sihttasemed, mida hakatakse regulaarselt seirama. See meede võimaldab varakult reageerida ning vahendeid vajadusel ringi tõsta, nii et toetusraha Eesti jaoks tervikuna kaduma ei läheks.

Valitsus arutas täna ka rahandusministeeriumi esitatud ettepanekute paketti, mis võimaldab suunata rohkem toetusraha tööhõivesse, ettevõtlusesse ning teadus- ja arendustegevusse. Paketi aluseks on suvel tellitud hindamine ning ministeeriumidega peetud läbirääkimised, mille eesmärgiks oli hinnata aastaid tagasi seatud sihtide sobivust tänasesse majanduskeskkonda.

Ettepanekute paketti arutatab valitsus edasi järgmise nädala teisipäevasel kabinetiistungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles