Neivelt: kärpimine on nagu nööril käimine

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann

Indrek Neivelt ütles täna põllumajandus-kaubanduskoja ja Maalehe korraldatud konverentsil, et Eestis toimuv kärpimine meenutab nööril käimist ja samal ajal salto viskamist.


«Oleme tagasi 2005. aastas ja kiiret taastumist ei tule,» ütles Neivelt. Ta lisas, et kui kogu aeg kärpida, siis ei saagi kindlat põhja kätte. Kui kärpida, siis tuleb seda teha tema hinnangul solidaarselt.

Neivelti sõnul on kõige hullem pikaajaline töötus, seetõttu tuleks koondamise asemel vajadusel palku vähendada.

Eurost kui eesmärgist tuleks Neivelti sõnul loobuda ja eelarve defitsiit võib sel ja tuleval aastal tulla ka viis protsenti.

Igati tuleks Neivelti sõnul toetada eksportööre ja tõsta au sisse maksumaksja, kes korralikult makse tasub. Ka kõrgtehnoloogilisi tootmisi tuleks senisest märksa enam toetada. Selleks peaks läbi riigihangete toetama ettevõtete ja ülikoolide koostööd.

Euroteotuste kohta sõnas ta, et need on head, kuid tuleb mõelda, kuhu investeerida. Tuleks esitada küsimus, kui palju tehtud objektide hilisem ülalpidamine maksab ja kelle kulul see toimuma hakkab.

Ehkki kõige hullem aeg majanduses on Neivelti hinnangul möödas, jätkub turbulents veel mõnda aega. «Ellu ei jää mitte kõige suuremad ja tugevamad, vaid kohanemisvõimelisemad,» lausus ta.

Valdkondadest rääkides tõi Neivelt välja kolme T-teooria, mis tähendab, et panustada tuleb tööstusse, turismi ja transiiti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles