1Partner: sundmüük näitab tegelikku hinnataset

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter ütles, et sundmüügitehingud on head hinnatasemete näitajad, sest sageli langetatakse hinda seni, kuni vara realiseeritakse.

Martin Vahteri sõnul moodustavad sundmüügiobjektid õnneks kinnisvaraturul kõigest marginaalse osa tehingutest ja seetõttu on nende mõju turule tervikuna praktiliselt olematu.

«Viimastel päevadel kõlanud uudis, justkui oleks pangad alustanud kodude massilist arestimist, on ülepaisutatud,» ütles Martin Vahter kinnisvaraportaalile City24.ee.

Võrreldes aastataguse ajaga on tänane töötuse määr kordades kõrgem, seega on suurem ka nende inimeste hulk, kes ei suuda eluasemelaenu teenindada.

«Samas tuleks teadvustada seda, et probleemid laenu teenindamisel ei tähenda automaatselt vara arestimist,» selgitas Vahter.

«Panga eesmärk ei ole saada vara omanikuks, vaid saada oma raha ja kokkulepitud tasu selle laenamise eest tagasi.»

«Usun, et pangad on küllalt ratsionaalsed mõistmaks seda, et kui inimene on kaotanud töö, on laenuperioodi pikkust arvestades siiski tegemist ajutise probleemiga.»

«Vara arestimise ja sundenampakkumise näol on tegemist äärmusega ja olles kokku puutunud sundenampakkumisel oleva vara müügiga võib väita, et enamus vara omanikest ei ole valmis ka kõige elementaarsemakski koostööks.»

«Seetõttu ei jäägi võlausaldajal sageli muud võimalust peale täitemenetluse,» nentis Vahter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles