Prognoos näitab välismaalastest ehitajate arvu suurenemist Soomes

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised tellingutel
Ehitustöölised tellingutel Foto: AFP / Scanpix

Soome ehitajate ametiühingu Rakennusliitto ja ehitustööstuste katusorganisatsiooni Rakennusteollisuus RT andmetel on iga kümnes ehitussektoris töötav inimene välismaalane.


Ehitustööstuste katusorganisatsiooni tegevjuhi Tarmo Pipatti sõnul võib tulevikus oodata võõrtööjõu osakaalu suurenemist ehitajate üldarvus, vahendas YLE.

Ehitussektoris töötab praegu ligikaudu 160 000 inimest, kellest 15 000 kuni 20 000 on pärit väljapoolt Soomet. Eriti levinud on võõrtööjõu kasutamine Lõuna-Soomes Uusimaa maakonnas, kus iga viies tööline on välismaalane.

Töötajate õigusi valvava Rakennusliitto väitel on areng selles mõttes problemaatiline, et soomlaste ja eelkõige Eestist ning Poolast pärit ehitajate palgad pole võrreldavad, kuna tööandja püüab võõrastele maksta alla kollektiivset töölepingut jäävat palka.

Ametiühingu esimehe Matti Harjuniemi sõnul rikutakse lisaks välismaise odavtööjõu kasutamisele seadust, jättes tasumata näiteks kindlustus- ja sotsiaalmaks.

Ehitusvaldkonnas tööandjaid esindava Rakennusteollisuus RT pole rahul, et võõrtööjõu osakaal Soome ehitusobjektidel üha suureneb, kui samas kasvab ka töötute soomlaste arv ehitussektoris.

Liidu prognoosi järgi on 2010. aasta talvel tööta ligi 50 000 soomlasest ehitajat.

Ametiühing ei taha piirata välismaalastest ehitajate arvu Soomes, kuid loodab näha senisest karmimaks muutuvat järelevalvet.

«Soomlastele põhjendatakse võõrtööjõu kasutamist vaba konkurentsiga ELis. Olukord on aga selline, et vahelejäämise oht välismaalaste kasutamisega seotud seadusrikkumistes on olematu ja nii jäävad Soome firmad ja neis töötavad inimesed automaatselt tööta ja asemele tuleb varimajanduse ettevõte, mis on teises riigis loodud vaid Soomele odava tööjõu pakkumiseks,» rääkis Harjuniemi.

Tarmo Pippati väitel on varimajandus pigem Soome kui välismaiste firmade probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles