Kihnu naine hakkab Pärnut päästma

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann on seotud Pärnu eduka kinnisvaraprojektiga Port Artur ja Kihnu ettevõttega Kihnurand.
Annely Akkermann on seotud Pärnu eduka kinnisvaraprojektiga Port Artur ja Kihnu ettevõttega Kihnurand. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kihnu endine vallavanem Annely Akkermann võtab lähipäevil vastu Pärnu rahandusega tegeleva abilinnapea koha – ta on üks paljudest ettevõtjatest, kes valimistel edukad olid.



Akkermann kogus Pärnus IRLi esinumbrina ligi tuhat häält. «See oli meeldiv üllatus,» lausus ta. «Minu eeliseks oli see, et olin uustulnuk. Pärnu inimesed ei andnud tänavu hääli neile, kes seni on ametis olnud.»

Akkermann on seotud nii Pärnu eduka kinnisvaraprojektiga Port Artur kui ka Kihnu ettevõttega Kihnurand. Abilinnapeana tuleb tal esimese asjana hakata pankadega kõnelusi pidama, et linnavalitsuse laenutingimusi leevendada ja tähtaegu pikendada. Pärnu saneerimine pole praegu välistatud.

Kampaaniale kulutas Akkermann isiklikku raha 40 000 krooni. Nagu ta ütles, on see abilinnapea kolme kuu palk. «Meil oli odava eelarvega kampaania ning valituks osutumise hind ei olnud kõrge,» lausus ta.

Kui Kihnu naine sai volikokku, siis Tallinki multimiljonär jäi Pärnu volikogu ukse taha – Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Tallinki nõukogu esimehel Toivo Ninnasel jäi puudu 14 häält. «Valijad valivad, kuidas tahavad, ei see mu meelt mõruks tee,» lausus Ninnas.

Tallinna volikogus ja linnavalitsuses olnud Ninnas pürgis Pärnus võimu juurde esimest korda. Ninnas märkis, et tal on Pärnus majandushuve ja ta tahtis ka võimule sealkandis lähemal olla.
Teine Tallinkiga seotud ettevõtja Aivar Sõerd aga tundis valimistulemusest vaid rõõmu. Ta on olnud rahandusminister, aga kohaliku omavalitsuse töös pole varem kaasa löönud. Viimsilased andsid talle 241 häält ja tema valimisliit hakkab nüüd koos IRLiga Eesti jõukaimat valda valitsema.

«Olen piisavalt kaua olnud Viimsi elanik, tean valla probleeme ja valupunkte. Pere on siin probleemide keskel, lapsed koolis ja lasteaias ja kõige väiksem veel kodus,» rääkis Sõerd. «Mul on riigivalitsemisest päris palju kogemusi, usun, et suudan anda lisaväärtust Viimsi vallale.»

Sõerd toonitas, et kampaania oli neil tagasihoidlik. Viimsi ettevõtjate nimekiri välireklaami ei kasutanud. Nad eelistasid rääkida inimestega, nii otse tänaval kui ka moodsate suhtluskeskkondade kaudu.

Otepää vallas tegi oma kohaliku omavalitsuse valimisdebüüdi edukalt Aivo Pärn, kes ennekõike tuntud Go Grupi ettevõtete kaudu. «Olen peaaegu terve elu Otepääl liikunud, esimest korda tulin Otepääle 6. klassis suusalaagrisse,» rääkis Pärn. «Tuttavaid on omajagu, nende peale lootsingi. Miinimumeesmärk oli 30 häält.»

Pärna volinikukarjäär ei pruugi kuigi pikk olla, sest tal on käimas kaks altkäemaksuprotsessi, aga mees end sellest heidutada ei lase. «Olen täiesti kindel, et kohus ei mõista mind süüdi,» lausus Pärn.

Haapsalus jätab oma mudaravila abikaasa juhtida aga Urmas Sukles, kes koos 900 linnaelaniku häälega ja Keskerakonna toel hakkab taas linnapeaks. Tartus kordasid oma valimisedu aga paljude perenaiste lemmiku Salvesti omanik Veljo Ipits ja Regio juht Teet Jagomägi.

Ettevõtjad olid valimistel edukad
•    Aivar Sõerd, Viimsi    (Viimsi Ettevõtjate Liit)    241 häält
•    Tõnis Palts, Tallinn    (IRL)    1543 häält
•    Prits Liblik, Salme vald    (valimisliit Koostöö)    40 häält
•    Tauno Tuula, Viljandi    (Reformierakond)    70 häält
•    Aivo Pärn, Otepää    (Jaanus Raidali Valimisliit)    45 häält
•    Annely Akkermann, Pärnu    (IRL)    974 häält
•    Aivar Pohlak, Kose vald    (valimisliit Ühtselt)    146 häält
•    Veljo Ipits, Tartu    (Reformierakond)    207 häält
•    Teet Jagomägi, Tartu    (IRL)    181 häält
•    Urmas Sukles, Haapsalu    (Reformierakond)    922 häält

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles