Nord Streami gaasitoru sai esimesena kooskõlastuse Taanilt

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi logoga torujupid
Gazpromi logoga torujupid Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Taani ajalehe Politiken väitel kiidab riik täna heaks Läänemere põhja kavandatava Nord Streami gaasitorustiku, vastava kinnituse saatis ka gaasikonsortsium Nord Stream AG.


Energiaagentuur DEA andis loa torujuhtme paigutamiseks Taani vetesse, teatas gaasikonsortsium. Läänemere põhja kavandatav gaasitorustik läheb 87,7 km osas läbi Taani territoriaalvete ja 49,9 km pikkuselt läbi majandustsooni.  

«Loa saamine Taanilt on Nord Streami jaoks tähtis verstapost. See on ulatuslike keskkonnaalaste, torujuhtme teekonna uuringute ja võimude, ekspertide ning huvirühmadega tiheda koostöö tulemus,» ütles Nord Stream AG tegevdirektor Matthias Warnig.

«Meil on hea meel, et luba on antud, toruprojekt on täpselt graafikus. Vastavalt kõigis maades esitatud nõudmistele oleme välja töötanud mitmeid lahendusi ja jätkame infovahetust vastutavate institutsioonidega, see on aluseks järgnevatele sammudele protsessis,» lisas ta.

«Nord Streami torujuhe on kõige kaasaegsem juhtmeist, mida Euroopa vajab, et tagada energia julgeoleku ja kliimakaitse eesmärkide täitmine järgnevatel kümnenditel.»

Loataotlust uurinud energiaagentuur DEA annab nõusoleku torustiku läbiviimiseks Taani majandustsoonist, kirjutas tänane Politiken. Me kiidame selle heaks pärast kõigi keskkonnaprobleemide hindamist, märkis DEA insener Kirsten Lundt Erichsen.

Ajalehe väitel sai see tõeks pärast mitu kuud kestnud Vene valitsuse surveavaldusi. Leht toob välja ka peaminister Vladimir Putini telefonikõne kolleeg Lars Lokke Rasmussenile, kus Vene valitsusjuht palus toetada toruhanget ja kutsus Rasmusseni Venemaale külla.

Rasmussen külastab Venemaad juba arvatavasti novembris, Vene president Dmitri Medvedev teeb Taani-visiidi järgmisel aastal.

Venemaa maagaasi Lääne-Euroopasse juhtiv torustik saab projekti järgi alguse Viiburist ja suundub sealt edasi mööda Läänemere põhja Saksamaale Greifswaldi.

Plaanide järgi peab torustik olema valmis hiljemalt 2012. aastaks.

Gaasikonsortsium peab läbirääkimisi veel nelja riigiga, mille vetest torustik läbi läheb : Soome, Venemaa, Rootsi ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles