Piimatootmine saavutas esimesel poolaastal rekordi

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatootmine oli rekordiline.
Piimatootmine oli rekordiline. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Piimatootmises saavutati 2013. aasta esimeses pooles uus rekord – keskmine toodang lehma kohta kasvas 3815 kilogrammini ning kogutoodang enam kui 373 000 tonnini, mis on ligi neli protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Esimesel poolaastal kasvas ka veiste, sigade ja lindude arv ning lihatootmine, selgub põllumajandussektori esimese poolaasta ülevaatest.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on sigade arv kasvanud 8600, veiste arv 11 000 ja lindude arv 105 500 võrra. Lammaste arv vähenes ligikaudu 16 700 looma ehk 16 protsendi võrra. 

«Piimatootmise stabiilsust aitasid kindlasti suurendada kõrgemad kokkuostuhinnad ja asjaolu, et eelmine aasta oli hea rohusöötade tootmiseks,» ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

«Rõõmustab, et lisaks lihaveistele on kasvanud ka piimatõugu veiste arv. Liha-, eriti sealihatootmise arengut on kindlasti pärssinud kõrged teraviljahinnad, kuid juunikuust alates on need langenud,» kommenteeris Lemetti.

Selle aasta teises kvartalis oli põllumajandustootjate rahaline olukord parem kui eelmisel aastal samal ajal – põllumajandussaaduste tootjahinnaindeks oli teises kvartalis 24 protsenti ning tootmisvahendite ostuhinnaindeks viis protsenti suurem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles