Barclays’i juht hoiatab regulatsioonide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barclays'i juht Marcus Agius.
Barclays'i juht Marcus Agius. Foto: Internet

Barclays'i president hoiatas, et Briti pangad saavad kahjustada, kui seadusandjad hakkavad liiga karmilt rakendama globaalseid boonuseid ja kapitalinõudeid puudutavaid meetmeid, samal ajal kui teised riigid, nagu näiteks USA, võtavad asja möödaminnes.

«Siin on tõeline regulatiivse arbitraaži oht,» ütles Marcus Agius Financial Timesi uue seriaali The Future of Finance jaoks antud intervjuus.

«Samad põhimõtted rakenduvad erinevatel kapitaliturgudel eri moel ning erinevate tulemustega. Tegemist on globaalse finantssüsteemiga, kus kõik ei ole üheselt võetav. Seega olen ma väga mures, et kedagi ei seataks ebavõrdsesse olukorda.»

Agius juhtis tähelepanu sellele, et septembrikuise G20 kokkutuleku kommünikeed, mis sätestab, et enamik boonuseid tuleb kolm aastat edasi lükata, selle asemel, et nad ette ära maksta, «võib erinevalt tõlgendada... Regulatiivne õnnemäng Londoni linnale kindlasti kasuks ei tuleks.»

USA keskpank on andnud mõista, et nad näevad üht G20 soovitust - et 40-60 protsenti boonustest tuleks edasi lükata - kui «näidet», mitte kui kohustuslikku ettekirjutust.

Agiuse hoiatus satub aega, mil viimasel ajal paremaid päevi näinud pangad valmistuvad maksma käesoleva aasta eest vaat et rekordilisi lisatasusid. Goldman Sachs ütles möödunud nädalal, et neil on täielik õigus maksta oma töötajatele keskmiselt ligi 700 000 dollarit (7,5 miljonit krooni).

Agius hoiatas seadusandjaid, et nad ei kehtestaks kapitalile ülemääraseid lisanõudeid. «Senikaua kui pangad riigistatud ei ole ja neid juhitakse kui kommertsettevõtteid, peavad nad genereerima piisavalt tulu, et rahuldada oma aktsionäre... Järgmine kord, kui pangasüsteemil kapitalist puudus tuleb, siis seda ei anda, (kui) potentsiaalsed investorid (ei leia,) et see oleks (atraktiivne),» ütles ta.

«Veel üks tagajärg võib olla see, et krediit muutub kallimaks ja (see) ei soodusta... ülemaailmse majanduse kasvuteele pöördumist.»

Agius ütles, et panku ei tohi riskimise eest halvustada, lisades, et kriisi ajal hakati varadega kauplemist - pangakapitaliga turu muutustelt teenimist - «demoniseerima» otsekui «kasiinopangandust».

«On hea, kui süsteem ülemäärasest riskimisest lahti saab,» ütles ta. «Aga meil tuleb olla väga ettevaatlik, kuhu me piiri tõmbame. Mina näen asja nii, et varadega kauplemist on demoniseeritud.»

Barclays'i sõnul ei rakenda nad enam paljude teiste pankade kombel spetsiaalseid varadega kauplemise üksusi, vaid nende esindajad võtavad lisaks klientide «igapäevaste äriasjade» ajamisele sageli panga poolt positsioone.

Viidates panganduse ühiskondliku kasulikkuse ümber keerlevale debatile ütles Agius, et varadega kauplemise tulemuseks on «likviidsemad ja sügavamad turud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles