Eestis müüdi üle poole tonni kulda

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulda saab osta nii müntide, plaatide kui kullakangide näol.
Kulda saab osta nii müntide, plaatide kui kullakangide näol. Foto: Toomas Huik.

AS Tavid müüs läinud aastal Eestis, Lätis, Soomes ja Rootsis kokku üle paari tonni kulda, sellest enam kui veerand läks kaubaks Eestis.


Ettevõtte nõukogu liikme Meelis Atoneni sõnul müüdi nimetatud riikides mullu kokku 2,15 tonni kulda, kusjuures enam kui veerand sellest müüdi kõige väiksemal ehk Eesti turul.



Selle aasta septembri lõpuga on ettevõte müünud 1,3 tonni kulda, millest langeb Eesti arvele 300-400 kilo. Atoneni hinnangul ületatakse eeldatavasti ka sel aastal siinsel turul 500 kilo piir.



Samas on Tavidi eesmärgiks tulevikus suuremaid koguseid kulda müüa siiski suurematel välisturgudel.



Atonen ütles E24'le, et kuigi praegu tegutseb ettevõte neljal turul, on lähitulevikus oodata uute turgudel näol ka lisa.



Tema sõnul leidub Tavidi klientide seas selliseid eraisikuid, kes ostavad kulda korraga näiteks paarikümne tuhande krooni väärtuses, aga ka neid, kelle ühekordse ostu suurus ületab miljoni euro ehk kuni 15,6 miljoni krooni piiri.



Atoneni sõnul ei saa Eestis kullasse investeerijate puhul välja tuua kindlat profiili, kuna investoreid leidub nii pensionäride kui edukate ettevõtjate seas.



Näiteks on Tavidi klientide seas pensionäre, kes põhjendavad kullasse investeerimist sellega, et nad on varem mõnda teist investeerimisvõimalust eelistades mitu korda oma rahast ilma jäänud. Samuti leidub kullasse investeerijaid ka edukate ettevõtjate seas.



Samas rõhutas Tavidi nõukogu liige, et kõiki oma investeeringuid ei ole soovitav kulda suunata ning kullainvesteeringute osakaal investori portfellis võiks olla 10-30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles