Sooman: Eesti ei vaja kinnisvaramaksu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse esimees Peep Sooman.
Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse esimees Peep Sooman. Foto: Liis Treimann.

Kommenteerides Läti kinnisvaramaksu kehtestamise otsust ütles Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse esimees Peep Sooman, et eestlastel oleks uue maksu lisandumist ilmselt raske alla neelata ja võim võõranduks rahvast veelgi.

«Kuna 2-protsendine käibemaksutõus võeti vastu enam-vähem mõistvalt, siis võiks Eestis vajadusel pigem proovida olemasolevate maksude ajutisi ja marginaalsemaid muutmisi,» arvas Peep Sooman.

Soomani sõnul on meil sarnane maks maamaksu näol sisuliselt juba aastaid olemas, puudutades ka korteriomanikke.

«Pidades silmas, et kinnisvaramaks ja maamaks on üheselt sarnased maksuliigid, ei oleks juba seetõttu Eestis kohane kinnisvaramaksu kehtestada,» ütles Sooman.

«Pealegi on maamaks just viimasel ajal tõusnud, puudutades sellega eriti tõsiselt Eesti suurimat haldusüksust Tallinna,» sõnas ta.

Kuigi Lätis väiksemate korterite puhul kehtima hakkavad 5-20 lati suurused aastamaksud pole Soomani sõnul eriti suured, peaks siiski silmas pidama lõunanaabrite sotsiaalseid probleeme, töötust ja tõsiasja, et kinnisvara väärtus on valdavalt langenud laenujäägist allapoole.

«Sisuliselt on ikkagi tegemist lihtsalt valitsuse püüdega riigikassat täita, mingit kõrgemad aadet see maks endas kindlasti ei kätke,» leidis Sooman.

«Baltimaade konteksti arvestades, kus vastupidiselt vanematele Euroopa maadele on tänu omandireformidele ja erastamistele praktiliselt kogu elanikkond omaniku staatuses, puudutab kinnisvaramaks sisuliselt kogu Lätit,» leidis Sooman.

«Mingil määral võiks ju aru saada luksusmaksust, mis puudutaks ülisuurte kinnisvaraportfellide valdajaid, kuid seegi on oma olemuselt Robin Hoodi lähenemine - võtta rikastelt ja jagada vaestele.»

«Nüüd on aga Lätis tegemist täiesti uue ja kogu rahvast puudutava maksuliigi lisamisega käibe-, tulu- ja sotsiaalmaksu kõrvale ning ma ei usu, et selle tulemus oleks midagi positiivset,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles