LHV: edukas investor investeerib sellesse, mida tunneb ja hoidub emotsioonidest

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Kert
Erki Kert Foto: LHV

Edukas investor paigutab oma raha sellistesse ettevõtetesse, mida ta tunneb, ei lähe kaasa massiemotsioonidega ning peab kinni endale seatud investeerimisstrateegiast, lausus LHV Panga Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert tänasel investeerimismessil Rahakompass 2009.


«Kui teie eluala ei ole nanotehnoloogia, siis ärge neid aktsiad torkige, sest te ei saa sellest aru. Ostke lihtsaid ja arusaadavaid ettevõtteid,» soovitas Kert, tuues näiteks jaekaubanduse, millest Tallinna börsil kaubeldavatest aktsiatest on kõigile kättesaadav Tallinna Kaubamaja.

«Neil on lihtne ja arusaadav ärimudel: toovad sokid odavalt sisse ja müüvad teile kallimalt maha,» selgitas Kert investeerimise vastu huvi tundjatele.Kerti sõnul liigutavad aktsiaturge kaks emotsiooni: ahnus ja hirm. Aktsiate hinnad tõusevad siis, kui inimesed on ahned, neil tekib tahtmine kiiresti rikkaks saada ning kokkuvõttes tekib buum. Hirmusituatsioonis vastupidiselt, müüakse kõike ning igasuguse hinnaga.

Nende kahe meeleolu vaheldumine ongi see, mis aktsiahindu pikas perspektiivis liigutab, selgitas Kert.

Kerti sõnutsi maksab investoril kuulata, mida tuttavad ümberringi räägivad. «Kui kõik inimesed hakkavad aktsiatest rääkima, on õige aeg need maha müüa, sest see tähendab, et krahh on tulemas. Ja vastupidi, kui kõik kardavad ja hoiavad börsist eemale, on õige aeg investeerimiseks,» ütles Kert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles