Tagasihoidlik valvekoer

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Malmstein
Raul Malmstein Foto: A.Peegel

Finantsjärelevalve juht Raul Malmstein tahab minna eeloleval suvel Tour de France’ile.

Pärissõitu ta kaasa teha ei saa, aga asjaarmastajatele pakutakse nädal enne proffide tulekut võimalust üks tuuri raskemaid etappe läbi sõita. 175 kilomeetrit Püreneedes algab Pau linnast ja lõppeb merepinnast 2115 meetri kõrgusel asuva Col du Tourmalet’ vallutamisega. Teel on kaks «väiksemat» mäge Col du Soulor ja Col de Marie-Blanque, vastavalt 1474 ja 1035 meetrit.



48-aastane Malmstein treenib praegu hoolikalt, et etapil väärikalt esineda.


Malmstein on tagasihoidlik inimene. Mõnikord tuleb see voorus pigem kahjuks kui kasuks. Tema juhitud inspektsioon on lühikese ajaga kahelt riigi suurimalt pangalt nende klientide kasuks umbes 350 miljonit krooni tagasi võitnud. Mullu umbes 200 miljonit SEB likviidsusfondi klientidele ja tänavu ligi 150 miljonit Swedbanki Private Debt Fondi (PDF) kundedele.



Likviidsusfondis oli Tallinna linna ja mitme riigifirma raha, aga ka Eesti Panga endise nõukogu juhi Mart Sõrgi säästud. PDFis hoidis oma raha Mart Laar, aga ka üle 300 000 tavalise Eesti inimese, kelle pensioniraha riigi suurima panga hoole all. Neil kõigil on põhjust olla tänulik inspektsioonile, et see nende raha tagasi tõi.



Malmsteinilt ootaks selliste saavutuste puhul kõlavaid sõnu ja suuri üldistusi. Umbes sellises stiilis nagu Edgar Savisaar või Andrus Ansip oma konkurente paika panevad. Paraku hoiavad  rahamaailma reeglid Malmsteini tagasi. Lisaks iseloomule, muidugi.


Kui finantsinspektsiooni teateid lugeda, siis need pole hambutud. Pigem jõulised, aga siiski viisakad.



Tähtis on raha tagasi saada. Nagu Swedbanki pensionifondide juht Carina Tovi on tunnistanud: kui selgub, et oleme reegleid rikkunud, siis maksame kahju kinni.



Tagasihoidliku loomuga Malmstein seega saavutas oma meeskonna abiga, et Swedbank pidi tunnistama klientidele kahju põhjustamist, mille korvamiseks tuli pangal endal kukrut kergendada.



Pankurid ütlevad, et Malmstein on suurepärane läbirääkija. Kui nii, siis on mõistetav, et ka tõsiste üleastumiste korral püüab Malmstein vastaspoole väärikust säästa.



Malmstein sai oma ametikohal hiljuti ajapikendust, kui inspektsiooni nõukogu ta veel neljaks aastaks ametisse jättis. Samal koosolekul said nõukogu liikmed ka ülevaate vastasseisust Swedbankiga ja andsid Malmsteinile rohelise tee riigi suurima panga korralekutsumiseks.



Lõppude lõpuks pole Eestis ükski pank kokku kukkunud ja pole sündinud ka Bernie Madoffi stiilis petuskeeme. See kõik on finantsjärelevalve hea töö kinnituseks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles