Tiivas: miinuses fondide valitsemiskulude kaotamine ei teeniks investorite huve

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Tiivas
Gert Tiivas Foto: East Capital

Fondide valitsemistasude kaotamine negatiivse tootluse korral ei oleks investorite huvides, kuid fondide tasustamispõhimõtted tuleks kindlasti üle vaadata, lausus Rootsi investeerimispanga East Capital Baltikumi regiooni juht Gert Tiivas.


«Kui negatiivse tootlusega fondile tasu mitte maksmine peaks olema seadusega sätestatud, siis see oleks küll lväga rumal idee,» lausus Tiivas. Tema sõnul ei julgeks sellisel juhul enam keegi riskida ning lõppkokkuvõttes ei oleks investoritel võimalik saada maksimaalset tootlust.

«Kui mul oleks valida, kas paigutada oma raha rahulikku fondi, mis erilisi riske võtmata tekitaks 4-protsendilise aastatootluse või siis fondi, mis võtaks suuremaid aktsiariske ning oleks ka mõnel aastal miinuses, kuid pikas perspektiivis pakuks 20-protsendilist tootlust, valiksin ma viimase,» lausus Tiivas.

Tiivas tõdes, et fondide tasustamispõhimõtted tuleks siiski üle vaadata ning arvestada seejuures fondi olemust, et inimesel oleks selge, mille eest ta maksab. Fondide puhul on oluline nende tootlus ning lisaväärtuse loomine. Kui selgub, et fondil ei ole tootlust või ei lisata üldse mingit väärtust ehk siis paigutatakse investorite raha näiteks indeksifondidesse, pole ka põhjust suurte tasude maksmiseks.

«Kui fondihaldur ei lisa väärtust, vaid seda pigem hävitab, üritades investorite rahaga oma mingeid teisi ettevõtmisi välja upitada, on tasu maksmine põhjendamatu,» lausus Tiivas.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles