Euroopa analüütik: tänased valikud määravad majanduse arengu aastakümneks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus on paranemas.
Majandus on paranemas. Foto: Urmas Nemvalts

Euroopa Komisjoni majanduse ja rahanduse peadirektoraadi majandusanalüütik Natalie Lubenets ütles täna Eesti Koostöökogu ümarlaual kõneldes, et valikud, mis tehakse praegu, määravad majanduskasvu järgnevaks aastakümneks.

Analüütiku sõnul tuleb otsida võimalusi toetada pikaajalist majanduskasvu, keskendudes tööturule ja stimuleerides innovatsiooni. Eesti nõrkusena tõi ta välja eelmiste aastate kasvu sõltuvuse tarbimisest, mis omakorda tugines odavale laenurahale. Samas ei toimunud siin Soome tüüpi radikaalset majanduse ümberstruktureerimist.

Eesti tugevuseks on aga paindlik tööturg ja avatud majandus, mis annab lootust, et kasvu taastumisel tööturu näitajad paranevad ja välisinvesteeringud kasvavad. Eesti suurimaks riskiks on sõltuvus välismajandusest, mis võib edasist kasvu pärssida.

Kriisist väljatulekuks soovitas Lubenets säilitada praegune konservatiivne fiskaalpoliitika ning vabaturu põhimõtted töö ja hüvitiste osas. «Tuleb ergutada innovatsiooni ja teha tarku investeeringuid,» sõnas ta. Investeeringute mahust olulisem on seejuures nende kvaliteet ja efektiivsus.

Radikaalsete valikute realiseerimiseks on analüütiku sõnul vaja ühiskonna toetust poliitilistele valikutele ja dialoogi sotsiaalpartnerite vahel. Euroopa tasemel soovitas ta oma seisukohti rohkem avalikustada ja teiste riikidega aktiivselt suhelda.

Analüütik tõi näiteks Soome ja Rootsi, kus majandus taastus tänu majanduspoliitikale, mis oli suunatud restruktureerimisele ja innovatsiooni toetamisele. Jaapani kogemus viitab aga pangandussektori stabiliseerimise vajadusele, sest ressursside efektiivne ümberpaigutamine on võimalik ainult pankade toel.

Kokkuvõttes ütles Lubenets, et kriisijärgselt kaotame mõned kasvuaastad ja siis hakkab majandus uuesti tõusma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles