Almunia: kui Läti lubadusi ei täida, läheb veel hullemaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquin Almunia
Joaquin Almunia Foto: AP / Scanpix

Euroopa Komisjon ootab, et Läti täidaks rahvusvaheliste laenuandjatele antud lubadused ning hoiatab, et vastasel juhul saavad Läti väljavaated olema praegusest oluliselt hullemad, kinnitas Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Joaquín Almunia.


Almunia väljendas Läti riigitelevisioonile antud intervjuus lootust, et riik suudab laenuandjatega allkirjastatud lepingus võetud kohustused täita, vahendab LETA.

Almunia märkis, et nii mitmedki Läti ministrid on enne kriisi käitunud valesti ning tema hinnangul ei suutnud riigi valitsus majanduse olukorrast aru saada ning võimaliku surutise ohte õieti hinnata.

Almunia kinnitas, et Euroopa komisjoni esindajad soovivad Läti elanikele selgitada, et kärpekavaga mitte nõustudes seisavad nad silmitsi veel suuremate probleemidega.
Almunia toonitas, et praegusi palgakärpeid kritiseerides võiks meeles pidada, et enne kriisi kerkisid palgad aastas 25-30 protsenti.

Voliniku sõnutsi ei peaks kogu eelarvekärbete raskus jääma kõige haavatavama elanikkonnakihi õlgadele ning eeskujuks võiks võtta riike, kus suuremad sissetulekud maksustatakse kõrgemalt. Ehk Almunia kordas taas astmelise tulumaksu rakendamise soovitust, tõdedes siiski, et komisjon ei saa valitsust sundida ning nende ainus eesmärk on tagada, et Läti täidab rahvusvaheliste laenuandjatega sõlmitud lepingut, suurendades eelarvelaekumisi ning tõstes makse.

Almunia toonitas telesaates esinedes maksude kogumise ning maksupettuste vastu võitlemise olulisust. Riigi rahandusministri Einars Repšega kohtudes oli arutlusel ka maksuametile nende tegevuse tõhustamiseks lisaraha eraldamine, kuid Almunia sõnutsi ei saa tema sellist otsust ministri eest langetada.

Almunia sõnutsi paraneb arvamus Lätis oluliselt, kui riigi valitsus suudab doonorriikidega sõlmitud kokkulepped täita ning järgmise aasta eelarves vajalikud kärped sisse viia.

Lisaks on need kärped Almunia sõnutsi Läti jaoks euro kasutuselevõtu nurgakivi. Euro omakorda on Läti majanduse tasakaalus hoidmiseks väga vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles