Monopolide ohjeldamise seadus sai võimuliidult rohelise tule

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher on olnud ka varem ametis IRL-i peasekretärina.
Ken-Marti Vaher on olnud ka varem ametis IRL-i peasekretärina. Foto: Andres Teiss

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmete Ken-Marti Vaheri ja Urmas Reinsalu algatatud monopolide ohjeldamise seadust toetavad nii Reformierakond kui ka roheliste partei ning see tähendab seaduse läbiminemist riigikogus.

Eelnõu annavad riigikogule üle valitsusliitlased IRL ja Reformierakond ühiselt. Eile teatasid oma toetusest eelnõule ka valitsusliitu otseselt mittekuuluvad, kuid seda toetavad rohelised. Kolme partei toetus tähendab, et eelnõul on riigikogus enam kui poolte saadikute toetus.

Vaheri ja Reinsalu algatatud eelnõu näeb ette augkütteseaduse, ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseaduse, konkurentsiseaduse ning karistusseadustiku muutmist ja selle eesmärk on seada monopolidele tulukuse piirmäärad, anda konkurentsiametile täielik kontroll suuremate vee-ettevõtjate ja soojatootjate üle ning sundida monopole tootmishindade alanemise korral hindu langetama.

Vaheri ja Reinsalu hinnangul peaks nimetatud seaduse vastuvõtmine vähendama Tallinna Vee tariifi umbes veerandi võrra ning paljude soojatootjate hinda kümnendiku võrra.

Vaher märkis, et praegu pelgalt Tallinna linnavalitsusega oma hinda kooskõlastava Tallinna Vee puhaskasum 2008. aastal oli 41 protsenti käibest ning lisas, et pealinna vee-ettevõtte investeeritud varade tootlikkuseks on kujunenud ligi 20 protsenti.

Ta lisas, et Euroopas levinud põhimõtete kohaselt peaks Tallinna Vee taolise suurmonopoli põhjendatud tulukus ehk tootlikkus olema 6,5-8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles