Pensionireserv võib järgmisel aastal otsa saada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi reservid vähenevad.
Riigi reservid vähenevad. Foto: Peeter Langovits.

Riigikontrolli täna avaldatud aastaaruandest selgub, et riigi reservid kahanevad kiiresti ning kõige kriitilisemas seisus on pensionireserv, mis võib ammenduda juba järgmisel aastal.


Aruande kohaselt on riiklik pensionikindlustus käesoleva aasta kaheksa kuuga kulutanud kolmandiku oma reservidest. Sama puudujäägitempo juures ammendub pensionikassa erakorraline reserv enne 2010. aasta lõppu.

Riigikontrolli teatel pole muudatusi pensionisüsteemis tehtud ja aprillis 2009 pension tõusis, ehkki majanduseksperdid seda ei soovitanud.

Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt ulatub 2012. aastal pensionikassa puudujäägiks ligikaudu 5 miljardit krooni.

Et tulla toime riigi kulude katmisega, on riigikogu andnud loa kasutada 3,5 miljardi krooni ulatuses stabiliseerimisreservi.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles E24'le teemat kommenteerides, et pensionikassa puudujääk on planeeritud juba pensionireformiga ning pensionireservil ei ole enam ammu seost pensionide väljamaksmisega.

«Pensione makstakse eelarvest lubatud mahus. Nagu valitsus korduvalt öelnud on, pensionid ka ei vähene,» kinnitas Ligi.

«Reservide kohta üldiselt pean ütlema, et nende olukord on parem kui ma veel mõne kuu eest kartsin. Lähiajal saavad nad ka 3,5 miljardi ulatuses täiendust Telekomi aktsiate müügist, mis on lihtsalt üks lisagarantii, mitte eeldus, et pensionide väljamaksmisega on tulevikuski kõik korras.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles