Swedbank: finantsinspektsioon ei süüdista meid seaduse rikkumises

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Eesti  juht Priit Perens.
Swedbank Eesti juht Priit Perens. Foto: Foto: Artur Sadovski/Postimees.

Finantsinspektsioonilt Swedbankile tulnud järelduses ei mainita Swedbanki pensionifondide võimalikku seadusrikkumist tulevaste pensionäride raha paigutamisel, selgub Swedbanki Eesti peadirektori Priit Perensi meediale saadetud kokkuvõttest.


Perensi täna õhtul meediale saadetud selgituse kohaselt on pangale finantsinspektsioonilt laekunud järeldus, mis ütleb, et Swedbanki investeerimisfondides kasutusel olnud huvide konflikti vältimise teemaline sise-eeskiri ei ole piisav.

Antud sise-eeskiri puudutab fondivalitseja Swedbank Investeerimisfondide poolt hallatavate fondide investeeringuid teistesse enda hallatavatesse fondidesse. Finantsinspektsioon kirjutas oma järelduses ühtlasi, et pole veel selge, kas viidatud sise-eeskirja ebapiisavus võis viia kahju tekkimiseni pensionifondide osakuomanikele, kinnitas Perens.
Perensi sõnul tegeleb pank nimetatud sise-eeskirja täpsustamisega vastavalt finantsinspektsiooni järeldustele. Samuti analüüsitakse läbiviidava siseauditiga põhjalikult kõiki juhtumiga seotud asjaolusid.

Perensi sõnul ei puuduta inspektsiooni järeldused huvide konflikti teemat panga laenuotsuste ja fondide investeerimisotsuste vahel. Perens lisas, et huvide konflikti oht sellises tegevusvaldkonnas on küll suur, kuid fondide juhtimisel tehakse kõik selleks, et võimalikud huvide konfliktid tuvastada ja ära hoida. «Varahalduse tööd ja panga tegevust puudutavad otsused hoitakse rangelt lahus, need on eraldatud ettevõtted ning kõik investeerimisotsused tehakse sõltumata panga huvidest ja kliendisuhetest,» lausus Perens.

Swedbanki ja finantsinspektsiooni esindajad kohtuvad homme õhtul ning seal peaks pank saama täpsema ülevaate inspektsiooni tehtud järeldustest.

Perens kinnitas veelkord, et juhul, kui selgub, et pank on rikkunud kliendiga sõlmitud lepingu tingimusi ning selle tagajärjel on kliendid kandnud kahju, on pank valmis kahjud kompenseerima.

Finantsinspektsiooni eile hommikul avaldatud info kommentaariks teatas Swedbank eile õhtul, et võimaliku huvide konflikti osas on käimas analüüs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles