Tallinna börsile oodatakse uusi tegijaid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Tallinna börsi juht Andrus Alber.
President Toomas Hendrik Ilves ja Tallinna börsi juht Andrus Alber. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna börsi väljaanne «Investor & ettevõtja» kirjutab, et kohalikku börsi võiksid elavdada mitmed huvitavad riigi- ja eraettevõtted. Börsijuht Andrus Alber näeks riigifirmadest eeskätt Eesti Energia ja BLRT tulekut.


«Tänavapilti vaadates, statistikat uurides või ettevõtjatega suheldes tundub mulle, et aeg kurtmiseks võiks nüüd möödas olla,» kirjutas NASDAQ OMX Tallina börsi juhatuse esimees Andrus Alber ajakirjas.



Seda meelsuse muutust peaks tema hinnangul ära kasutama ettevõtjad, kel on ülevõtmise, laienemise või kiire kasvamise plaanid. Samas ei pea nende ideede rahastamiseks kasutama vaid laene.



«Tõsiseks alternatiiviks küpsematele ettevõtetele on kaasata raha läbi börsi põhituru ja väiksematele kasvuettevõtetele läbi alternatiivturu First North,» märkis Alber.



Börsijuhi arvates peaks ka riik oma ettevõtete vähemusosalused börsile tooma, et talle kuuluvad ettevõtted saaksid investeeringuteks vajaliku raha erainvestoritelt ja maksumaksjatelt kogutud raha jääks haridus- või sotsiaalvaldkondadele.



Alberi kinnitusel on huvitavaid börsipotentsiaaliga era- ja riigiettevõtteid Eestis piisavalt.



Ajakirja toimetaja Villu Zirnaski sõnul on Eesti Telekomi lahkumine börsilt taas tõstnud jututeemaks Tallinna börsi hääbumise. Samas tehti sarnaseid prognoose ka pärast Hansapanga börsilt lahkumist. Läks aga hoopis teisiti - börsile tuli ridamisi uusi ettevõtteid.



Alar Voitka GILD Bankersi investeerimispanganduse osakonnast avaldas ajakirjas arvamust, et GILD100 edetabeli (Eesti suurima turuväärtusega ettevõtete edetabel) börsilootusteks on vaid BLRT Grupp ning võib-olla juba järgmisel aastal börsil debüteeriv Eesti Energia.



«Peale Eesti Energia on riigil veel mõni teinegi ettevõte, mille osaline börsiletoomine tervitatav oleks,» hindas Eesti suurfirmade börsipotentsiaali Voitka.



«Näiteks Magnum või Viru Keemia Grupp on ka piisavalt suured, et vajadusel börsile tulla.»



Ka Tallinna börsi juhatuse esimees Andrus Alber nimetab kahe esimese börsilootusena Eesti Energiat ja BLRT-d.



Börsipotentsiaaliga ettevõtteid on Alberi hinnangul Eestis aga rohkemgi: Tallinna Lennujaam, Playtech, Eesti Gaas, Tallinna Sadam, Estonian Air, BIGBANK ning Estravel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles