AKI: asutuste kontaktandmed peavad olema ühe kliki kaugusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitse inspektsioon soovitab eeskuju võtta oma kodulehe kontaktandmetest.
Andmekaitse inspektsioon soovitab eeskuju võtta oma kodulehe kontaktandmetest. Foto: Internet

Andmekaitse inspektsioon (AKI) koostas riigi ja omavalitsuse asutustele juhise, kuidas avaldada võrgulehtedel kontaktteavet korrektselt ja kasutajasõbralikult, sest praegu on sellega veel palju probleeme.

Augustis-septembris analüüsis inspektsioon riigi keskasutuste kodulehtedel olevat kontaktteavet, sest see on asutuste võrgulehtede enimkülastatav osa. Sealt peab külastaja leidma vajaliku info asutuse ja töötajatega kontakteerumiseks kui ka selgelt aru saama, millega asutus või ametnik tegeleb.

«Avaliku teabe seaduse järelevalveasutusena peame nentima, et seaduse ühetaolise ja kasutajasõbraliku täitmisega on probleeme,» sõnas AKI peadirektor Viljar Peep. «Sellest tulenevalt on inspektsioon oma poliitikat muutnud ning läinud kaebustepõhiselt reageerimiselt üle ennetavale järelevalvetegevusele.»

Koostatud juhises soovitab inspektsioon kasutada ühe-kliki-reeglit, mis tähendab, et võrgulehe külastajal peab kontaktteave jääma ühe kliki kaugusele.

«Samuti soovitame esitada kontaktteave kokku lõimitult. See tähendab, et osakonna nimel klikkides avaneb osakonna põhimäärus, ametikohal klikkides ametijuhend, ametniku nimel klikkides haridusandmed jne,» teatas inspektsioon.

Võrgulehel tuleb avaldada ka asutuse vastuvõtukorraldus (millal ja kuidas külastajaid kohapeal vastu võetakse) ning lingid seotud asutuste kontaktteabele. Kui osakonna nimest ja ametniku ametinimetusest ei selgu tema vastutusala, on soovitav lisada see sulgudes nimetuse järele.

Aasta lõpus kontrollib inspektsioon kohalike omavalitsuste kodulehtede kontaktteavet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles