Markko Märtinist sai rahalistes raskustes kirjastuse Presshouse suuromanik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markko Märtin
Markko Märtin Foto: Margus Ansu

Endine rallisõitja ja praegune ärimees Markko Märtin süstis hiljuti ligi kolm miljonit krooni rahahädas ajakirjakirjastusse Presshouse. Kui veel aasta alguses oli Märtini kontrolli all veerand Presshouse’i aktsiapakist, siis nüüd juba ligi 80 protsenti, kirjutas ekspress.ee.



Ajakirju Digi, Arvutimaailm, Diivan, Tarkade Klubi, Naisteleht ja selle Nipiraamatut ning teisi väljaandeid kirjastaval ettevõttel on riigi ees ligi 1,6 miljoni kroonine maksuvõlg, mille tasumiseks on koostatud graafik, ja lisaks intressivõlg.



Presshouse viitab viimases tegevusaruandes, et 2009 on olnud ränk aasta: reklaamitulud on kukkunud ootamatult järsult, tekkinud on vajadus kulukärbeteks ja isegi ärimudeli ülevaatamiseks.



Ettevõtte tegevdirektori Janis Kaalu sõnul on tänavused kärped suured ja puudutanud kõiki koostööpartnereid ning töötajaid. «Välja arvatud monopoolses seisundis või riigile kuuluvaid äriühinguid,» lisas ta.



Eelmine aasta tõi kaasa ka kahe väljaande sulgemise. «Ettevõtte efektiivsuse tõstmise eesmärgil otsustasime loobuda kahest venekeelsest väljaandest, nädalakirjast Bravo! ja kuukirjast Tehnika Dlja Vseh,» tõdes Kaal, kes ei soostunud kommenteerima koostööd Märtiniga.



Raske majandusolukorra tõttu on kirjastusel tulnud koondada kümme inimest. «Kuid töötajate hulk on aastaga kokku kahanenud umbes kolmekümne inimese võrra,» avaldas Kaal ajakirjade sulgemise tõttu töötuks jäänud inimeste arvu.



Sealjuures ei ole aga väljaannete tase Kaalu kinnitusel kuidagi kannatanud. «Oleme leidnud võimalusi muuta organisatsiooni tegevuste optimeerimise kaudu efektiivsemaks, tegemata järeleandmisi väljaannete sisulises kvaliteedis,» rääkis ta. «On tähelepanuväärne, et oleme suutnud säilitada mulluse kõrge tellimis- ja jaemüügitulude taseme, ja  seejuures võtsime ajakirjanduse käibemaksumäära tõusu enda kanda – tellimis- ja kaanehindu me ei tõstnud.»



Lähitulevikus kedagi koondada või ajakirju sulgeda plaanis ei ole, väitis Kaal. «Plaan on olemasoleva portfelliga minna vastu uuele tõusule,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles