Repše: kui ei kärbi, oleme aastavahetuseks ilma rahata

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Einars Repse kõnelemas protestivate õpetajatega Riias 2. aprillil.
Rahandusminister Einars Repse kõnelemas protestivate õpetajatega Riias 2. aprillil. Foto: Reuters / Scanpix

Kui Läti ei suuda rahvusvahelistele laenuandjatele antud lubadusi täita ega tuleva aasta eelarvekulusid poole miljardi lati võrra kärpida, võib riigikassa juba enne uut aastat kuivale jääda ning laenata ei ole sellisel juhul enam kelleltki, tõdes Läti rahandusminister Einars Repše.


Repše ütles Läti TV3-e antud intervjuus, et niipea, kui hakkavad levima kuuldused, et Läti ei täida laenuandjatega sõlmitud kokkuleppeid, kärbib reitinguagentuur Moody's uuesti riigi reitingut, vahendab LETA.

«Kui see juhtub, peab valitsus maksma kohe 700- 800 miljonit latti intressimakseteks. See tähendab, et riigikassas olev raha, mille saamiseks me oleme nii palju pingutanud, saab otsa veel enne uue aasta algust ning uut raha ei laena meile enam keegi,» ütles rahandusminister.

«Kui see juhtub, et tule järgmise aasta eelarvest kärpida mitte 175 lisamiljonit, vaid miljard, sest me peame eelarvepuudujäägi viima nullilähedaseks ning elama peost suhu,» lausus Repše. «Lisaks on meie maine rikutud ning investorid valivad meie asemel pigem Leedu või Eesti».

Rahandusminister lausus, et tema jaoks oleks käibemaksu tõstmine praeguselt 21 protsendilt kahe protsendipunkti võrra viimane valik, sest sellel sammul oleks palju negatiivseid tagajärgi. Tema sõnul on avaliku sektori kärped kasulikud, sest selle ülevalpidamine on olnud väga kulukas. «Käimasolev protsess on küll valulik, kuid vajalik,» ütles Repše.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles