Neivelt: SKT lendab prügikasti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann.

Endise hansapankuri Indrek Neivelti sõnul ei näita sisemajanduse kogutoodang (SKT) meie majanduse tegelikku seisu ning rikkust, mistõttu lendab SKT-põhine arvestus tema hinnangul ühel hetkel ajaloo prügikasti.


Neivelt ütles tänasel Presidendi Kärajate üritusel, et pidevalt räägitakse SKTst ning selle kukkumisest. Samas kutsus ta üles mõtlema, kuidas meist igaüks suudab oma panuse SKT tõusu anda.



Neivelt tõi näite, et kui inimene käib jõusaalis, toetab ta oma panusega SKTd, kuna maksab teenuse eest raha. Kui aga sama inimene teeb metsajooksu, on tema panus SKTsse null.



Sama lugu on ka muruniitmisega: kui inimene teeb seda ise, on panus pea olematu. Samas kui inimene ostaks seda teenust kellegi käest sisse, panustaks ta jällegi sellega SKT kasvu.



Neivelti sõnul võiks taoliste näidete põhjal ju väita, et kui inimesed teevad asju ise ära, jääbki SKT kukkuma ja nii me Euroopa viie parema majanduse hulka ei jõua.



Sestap leiab Neivelt, et SKT-põhine arvestus lendab varsti prügikasti, kuna see ei näita riigi tegelikku olukorda ega reaalset elatustaset.



Tema sõnul mõõtis eelmine ühiskonnakord terasetonne, mille üle paljud täna naeravad.


«Ma arvan, et me muigame ka SKT peale 10 või 20 aasta pärast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles