Eesti majandus jõudis lõpuks kriisisügaviku põhja

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB analüütik Ruta Arumäe.
SEB analüütik Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik

SEB analüütikul Ruta Arumäel oli eile panga majandusülevaadet tutvustades teatada hea ja halb uudis: Eesti majandusel on jalad põhjas, kuid sinna jäävad need kogu järgmise aasta jooksul.



SEB majandusülevaatest nähtub, et töötus saavutab Eestis tipu tuleval aastal, mil keskmine töötuse määr ulatub 16,4 protsendini.



Tööturg reageerib majanduse elavnemisele teatud viitajaga ja töötuse tipp saabub alles kolm kvartalit pärast pöördepunkti, selgitas Ruta Arumäe.



Tänavu ennustavad SEB analüütikud töötuse määraks 14,2 protsenti. Alles 2011. aastal hakkab töötus vähenema, jäädes siis 12,5 protsendi juurde.



Palgad alanevad Eestis tänavu seitse-kaheksa protsenti ja tuleval aastal veel kolm kuni viis protsenti. Analüüs näitab, et selle aasta teisel poolel palgalangus isegi süveneb. Alles 2011. aastal võib oodata 2,8 protsendi suurust palgakasvu.



Kuna osa majandusvaldkondi, nagu näiteks ehitus, ei jõuagi enam tööhõive poolest endisele tasemele, tuleb paljudel inimestel  suunduda mujale tööle ja selle tarvis siis ka ümber õppida.



Arumäe sõnul on Eestis riigieelarvet koostades seni tavainimesi säästetud, sest sotsiaalkulutusi ja investeeringuid on püütud hoida. Nüüd pole tema hinnangul ka enam mõtet neid piirama hakata.



Praegu on kogu Eesti majandus Arumäe hinnangul stabiliseerimise faasis, sellele järgneb aeglane taastumine. Paremad lootused on seejuures ekspordiga seotud valdkondadel, sest sisenõudlus on madalseisus ka tuleval aastal.



Majanduskasvu koha pealt on riskid analüütiku hinnangul endiselt suured, sest tagasilöögid maailmamajanduses on endiselt võimalikud. Lisaks mõjutab meid see, mis toimub teistes Balti riikides.



Kuigi devalveerimisoht on vähenenud, püsivad valuutariskid kuni euro tulekuni. Arumäe hinnangul ei pruugi euro aga plaanitud ajal tulla.



Hinnad hakkavad jõudma normaalsele tasemele ja osaliselt on need juba tarbijaile vastuvõetavaks muutunud.



SEB majandusprognoosi järgi võib Eesti SKT kasvu oodata alles 2011. aastal – nelja protsendi võrra. Kui euro plaanitud ajal siiski tuleb, võib see arv Arumäe sõnul ka suurem olla.



SEB majandusprognoos


                                   2009    2010    2011


Inflatsioon                    –0,1       1,0      2,4


SKT kasv                     –13,6    –0,3    4


Tööpuudus                    14,2    16,4    12,5


Jaekaubanduse kasv    –12,4    –1,6    6


Palgakasv             –7 kuni –9    –3 kuni –5    2,8


Tööstustoodangu kasv     –21,6    6,3    5,4


Allikas: SEB

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles