Ministeerium: hinnad langevad aasta lõpuni

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustulett toidukaupluses.
Juustulett toidukaupluses. Foto: Egert Kamenik.

Rahandusministeerium prognoosib tänavust sügavaimat tarbijahindade langust IV kvartaliks, tuues selle peamiseks põhjuseks toiduainete odavnemise ning aastataguse alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõstmise mõju vähenemise.

Toidukorvi odavnemist on soodustanud kokkuostuhindade langus toorme madala hinnataseme tõttu välisturgudel, teatas rahandusministeerium.

Teenuste aastane hinnatõus on järk-järgult pidurdunud palgakärbete ja nõrga majandusolukorra tõttu.

Augustiga võrreldes toimunud kerge tarbijahindade langus oli lisaks toidule tingitud ka mootorikütuse ja majutusteenuste odavnemisest.

Madalhooaja alguse tõttu on majutusasutuste täituvus langenud, mis ühtlasi kajastub ka madalamates hindades.

Hinnatõusu võis täheldada riietuse ja jalatsite kaubagrupis, samuti kaugkütte osas.

Kaugkütte hinnatõusu taga on maagaasi sisseostuhindade tõus, ka lähikuudel võib oodata soojuse järk-järgulist kallinemist.

Maastrichti inflatsioonikriteeriumi hindamise aluseks olev 12 kuu keskmine harmoniseeritud tarbijahinnaindeks aeglustus septembris hinnanguliselt 2,7 protsendini.

Kolme madalaima positiivse inflatsiooniga EL liikmesriigi põhjal arvutatud kriteeriumi referentsväärtus ulatus septembris hinnanguliselt 1,8 protsendini.

Inflatsioonikriteeriumi täitmine on tõenäoline selle aasta oktoobris või novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles