Reinsalu ja Vaher algatavad monopolide ohjeldamise seaduse

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Tõnu Talivee/ Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu ja õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher esitavad parlamendile seadustepaketi, millega ohjeldada vee-, kütte- ja gaasimonopole ning alandada seeläbi hindasid.

Seadustepaketi eesmärk on seada monopolidele tulukuse piirmäärad, millest rohkem ei ole vee-, kütte- ja soojamonopolidel lubatud kasumit teenida ning see on Euroopas laialdaselt kasutatav praktika, teatas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), mille liikmed Reinsalu ja Vaher on.

Samuti tahetakse anda konkurentsiametile täielik kontroll suuremate vee-ettevõtjate ja soojatootjate üle ning suurendatakse konkurentsiameti pädevust järelevalve teostamisel monopolide üle.

Reinsalu ja Vaheri sõnul peaks nimetatud seaduse vastuvõtmine vähendama vee hinda umbes veerandi võrra ning kütte- ja gaasihinda kümnendiku võrra.

«Isegi majanduslanguse ajal pidevalt kasvavad vee-, kütte- ja gaasiarved ei ole mitte loomulik nähe, vaid anomaalia,» ütles Reinsalu. «Nii Tallinna linn kui riik on seni olnud hambutud meid kõiki puudutavate kommunaalmonopolide ohjeldamisel.»

Tema sõnul ületab täna näiteks Tallinna Vee iga-aastane investeeritud varade tootlikkus mitmekordselt Euroopas Liidus aktsepteeritud kaheksa protsendi piiri, mis tähendab, et vee tarbimine on tallinlastele põhjendamatult kallis ja muutub üha kallimaks.

«Monopoolsetele ettevõtetele tuleb kehtestada ranged kasumi piirmäärad, sest vastasel korral on tagajärjeks üha kasvavad kommunaalarved,» lausus Reinsalu. «See aga halvendab tõsiselt Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ja omab tugevat negatiivset mõju kodutarbijate toimetulekule.»

Vaheri hinnangul tuleb riigil seada monopoolsetele ettevõtetele tänasega võrreldes oluliselt enam kohustusi, näiteks kohustada sooja- või gaasiettevõtteid alandama teenusehindu tarbijatele juhul kui maailmaturul langevad nimetatud tooraine hinnad.

«Olukord, kus näiteks gaasihind maailmaturul langeb, aga Eesti tarbijate gaasiarved pidevalt suurenevad, on vastuvõetamatu,» sõnas ta. «Monopoolsed ettevõtjad tuleb allutada riigi tõhusale järelevalvele.»

Vaher märkis, et kui ettevõtjad keelduvad seaduses ette nähtud juhtudel hindade langetamisest, näeb seadus konkurentsiametile ette õiguse ise kehtestada ajutiselt madalamad hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles