Eesti kaitsetööstus pürgib maailmaturule

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis valmistatud mehitamata luurelennuk UAV SWAN 557.
Eestis valmistatud mehitamata luurelennuk UAV SWAN 557. Foto: Toomas Huik

Eesti ettevõtted leidsid tunnustust Tallinnas toimunud kaitsetööstuse vastuostude konverentsil, mis motiveerib kohaliku kõrgtehnoloogilise tootmise arendamist ja tõotab paremat juurdepääsu rahvusvahelisele turule.

Vastuost tähendab välisriikidest teostatavate kaitsealaste riigihangete puhul ostja ja müüja täiendavat kokkulepet, mille järgi tuleb müüjal omakorda ostja riigist kaupu või teenuseid osta või mingeid muid hüvesid, näiteks välisinvesteeringuid pakkuda, vahendas EAS.

Kuna Eesti hangib suure osa kaitsealastest ostudest teistest riikidest, siis liigub igal aastal suur hulk raha Eestist välja.

Vastuostude nõu soodustab kõrgtehnoloogilist tootmise arendamist ning Eestis toodetava lisandväärtuse suurenemist.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhi Taavi Veskimäe sõnul toetab vastuostu rakendamine Eesti ettevõtete sisenemist väga konsolideeritud ja keerulisele kaitsetööstuse turule.

«Usaldusväärsus ja välja kujunenud sidemed omavad selles sektoris erilist tähtsust,» ütles Veskimägi.

«Vastuost on eelkõige turule sisenemise künnise veidi allapoole toomine meie ettevõtete jaoks, kuid see ei tähenda mingit allahindlust pakutavate kaupade kvaliteedi ja asjakohasuse osas.»

EASi eestvedamisel toimunud konverentsil ja sellele järgnenud ärikohtumistel osales üle 70 Eesti ettevõtte, Euroopa kaitsetööstuskontsernide hinnangul on Eesti ettevõtetel tugev potentsiaal.

Euroopa ühe suurima kaitsetööstuse kontserni MBDA vastuostude juhi Olivier Melamedi sõnul olid üritusel osalenud Eesti ettevõtted väga hästi konkreetsetele ärilahendustele orienteeritud.

«On üsna tõenäoline, et vähemalt 10 osalenud ettevõttega jõuame lähema aasta jooksul reaalse koostööni,» lisas Melamed.

Globaalne kaitsetööstusettevõte Thales International näeb eelkõige potentsiaali elektroonika, tarkvara ning Eestile traditsioonilise töötleva tööstuse valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles