ELi toetused põllumajandusele võivad ühtlustuda

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukis.
Rukis. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee peab esimese Euroopa Liidu institutsioonina vajalikuks põllumajanduslike otsetoetuste taseme ühtlustamist liikmesriikide vahel peale 2013 aastat.

Seejuures nähakse ka vajadust võtta arvese erinevate liikmesriikide struktuurilisi, looduslikke ja agroklimaatilisi tingimusi, vahendas talupidajate keskliit.

Majanduskomitee täiskogu võttis vastu arvamuse «vähem soodsate piirkondade põhjamõõde», mis keskendub põhjapoolsemate alade karmist kliimast tulenevatele põllumajandusliku tootmise eriprobleemidele ja nende võimalikele lahendustele.

Arvamuses tõdetakse, et põhjapoolsemates piirkondades on põllumajanduslik tootmine kulukam, kui soodsamas kliimas.

Seetõttu on maapiirkondade asustatuse säilitamiseks ja põllumajandusliku tootmise jätkamiseks põhjaaladel vaja vähem soodsate piirkondade (LFA) meetme kaudu kompenseerida looduslikest tingimustest põhjustatud lisakulutused.

Arvamuse kohaselt tuleks tulevikus loobuda sotsiaalmajanduslikest kriteeriumitest LFA alade määratlemisel ning asendada need valdavalt agroklimaatiliste tingimustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles