Seotud ettevõtete tehingud lähevad luubi alla

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ehitajad väidavad, et riiklikust  toetuspaketist makstavad eurod jõuavad  eestlastest ehitajate taskutesse.
Soome ehitajad väidavad, et riiklikust toetuspaketist makstavad eurod jõuavad eestlastest ehitajate taskutesse. Foto: Caro / Scanpix

Eesti suurendab siirdehindade ehk omavahel seotud ettevõtete vaheliste tehingute hindade kontrolliga tegelevate maksuametnike hulka, vastava väljaõppe on juba saanud kümmekonnast revidendist koosnev üksus.

Ernst & Young Balticu partneri Ranno Tingase sõnul on Eestis eelolevatel aastatel oodata seotud ettevõtjate tehingute hindade kontrollide arvu ja ulatuse kasvu.

Ernst & Young poolt 49 riigis, sealhulgas Eestis läbi viidud uuringust selgub, et riikide maksuametid suurendavad jätkuvalt siirdehindade kontrollile spetsialiseerinud revidentide hulka.

Eesti maksuameti jaoks on siirdehindade osas fookuses Eesti olulisemad kaubanduspartnerid ja investorid - Läti, Leedu, Soome, Rootsi ja Taani.

Tehinguliikide osas on uuringus vaadeldud riikides maksuametnike suurema tähelepanu all teenused, immateriaalne vara ja finantstehingud.

Uuring näitas muuhulgas, et näiteks Leedu maksuameti prioriteediks on jaekaubad ja ravimid.

«Uuringus vaadeldud riigid on suurendanud sanktsioone turutingimustest erinevate siirdehindade rakendamisel,» ütles Ernst & Young Baltic ASi maksuosakonna juhtivkonsultant Kersti Kull.

«Kui varasematel aastatel enamasti ei rakendatud sanktsioone maksimumsummades, siis nüüd võib täheldada sanktsioonide kehtestamise ning maksuvaidluste kasvavat trendi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles