Kudrin: Valgevene ja Ukraina Venemaalt krediiti ei saa

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaminister ja rahandusminister Aleksei Kudrin
Vene asepeaminister ja rahandusminister Aleksei Kudrin Foto: SCANPIX

Venemaa ei tee Valgevenele viimast 500 miljoni dollari suurust rahaülekannet ega anna ka Ukrainale palutud 5 miljardi dollari suurust krediiti, teatas rahandusminister Aleksei Kudrin.


«Me ei anna mõlemapoolsel alusel,» selgitas ta Interfaxi vahendusel.  

Eelmise aasta lõpus võttis Venemaa vastu otsuse anda Valgevenele laenuks 2 miljardit dollarit, millest on üle kantud 1,5 miljardit. Viimast 500 miljonit dollarit rahandusministeerium Minskile üle ei kanna.

Venemaa pakkus Valgevenele võimalust saada viimane osa rublades, kuid riik polnud sellega nõus. Pärast seda seadis Kudrin kahtluse alla riigi maksevõime.

Pärast Venemaaga tülitsemist palus Valgevene laenu Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF). Seejärel teatas Kudrin, et Valgevene ei pea fondilt laenu küsima. Sellele järgnes Minski Kudrini-vastane kampaania.

Mis puudutab Ukrainale lubatud laenu, siis Kiievil pole seda enam vaja. Selle aasta alguses palus Ukraina Venemaalt krediiti gaasi ostmiseks maa-alustesse hoidlatesse.

Septembris teatas peaminister Julia Tõmošenko, et IMFilt laenu saanud riik on kogunud piisavalt kütust, et elada üle talv ja kindlustada gaasitransiit Euroopa Liidu jaoks.

Eelmise aasta sügisel otsustas IMF anda Ukrainale krediiti ligikaudu 17 miljardit dollarit, millest riik on kolme rahaülekande käigus saanud kätte 11 miljardit. Neljas rahaülekanne peaks leidma aset novembris.

Vene rahandusminister rääkis, et Moskva plaanib kaitsta nende riikide huve rahvusvahelises liinis, pidades silmas IMFi ja Euraasia majandusühendust (EvrAzES). Viimane puudutab ainult Valgevenet, kuna Ukraina sinna ei kuulu.

Kudrin rääkis, et Venemaa on valmis andma laenu Serbiale ja uurima krediidi andmise võimalust Bulgaariale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles