EAS: uusi ettevõtteid ei tormata looma

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson.

Kuigi mitmed majandusspetsialistid on ennustanud, et majanduskriisi tingimustes on oodata uute ettevõtete loomise lainet, pole vähemasti EASi statistikale toetudes seda juhtunud.


Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) andmetel pole ettevõtlusega alustamise ja stardiabi taotlemise osas 2009. aastal suurt aktiivsuse kasvu näha.



Pigem on viimase aasta jooksul EASi enda jaoks leidnud või avastanud hoopis tegutsevad ettevõtted, kes seni oma jõududega hakkama said.



Seda näitab kas või ülisuur huvi tööstusettevõtete tehnoloogiainvesteeringute toetuse vastu, samuti TAKide ehk teadus-arenduskeskuste moodustamise vastu.



Aktiivselt taotletakse ka eksporditoetusi ning suurenenud on erinevad Eesti ettevõtete infopäringud.



2009. aastal on EASi kogueelarve ligi 5 miljardit krooni, aasta esimese 8 kuuga on 3,2 miljardit sellest juba oma rakenduse leidnud. Suurima mahuga sellest on TAKid ca 1 miljardi krooniga.



Eksporditurunduse toetust on saanud pooleteise aasta jooksul 150 ettevõtet kogumahus 180 miljonit krooni, starditoetust on viimase aasta jooksul saanud üle 200 ettevõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles