Londoni analüüsifirma: latt devalveeritakse järgmisel aastal

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5 latti
5 latti Foto: Lati Pank

Läti rahvusvaluuta latt devalveeritakse tõenäoliselt järgmisel aastal, sest valitsus võib jääda hätta rahvusvaheliste laenuandjatega kokku lepitud mahus kulude kärpimisega, usub Londoni analüüsifirma Capital Economics.


«Tõenäosus, et Läti devalveerib oma rahvusvaluuta järgmise aasta jooksul, on suurem, kui selle toimumata jäämine,» vahendab Bloomberg Capital Economicsi arenevate turgude analüütiku Neil Shearingi sõnu. «Kui avalikkus või valitsus IMFi nõutud valitsuskulude kärpimisega kaasa ei tule, on abiprogrammi tulevik küsimärgi all,» lisas ta.

Lati reaalne efektiivne vahetuskurss, mis näitab selle väärtust peamiste kaubanduspartnerite valuutadega, peaks Shearingi sõnutsi 2004. aasta ehk majandusmulli algusaja tasemele jõudmiseks langema umbes 25 protsenti.

Shearing lisas, et lati devalveerimise korral järgivad sammu tõenäoliselt ka Eesti ja Leedu.

Läti sõlmis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Komisjoniga kokku 7,5 miljardi euro mahus rahvusvahelist laenuabi tagava kokkuleppe eelmise aasta lõpus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles