Kuum: olukord on halb, kuid läheb paremaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük peab hakkama suurenema.
Automüük peab hakkama suurenema. Foto: Peeter Langovits

Ehkki majandusekspertide hinnangutest nähtub, et Eesti majanduse üldolukord on sepetembris parem kui juunis, ei tohi konjunktuuriinstituudi juhtivteaduri Leev Kuuma sõnul sellest liigselt vaimustuda.


Sellega jõudis lihtsalt lõpule 9 kvartalit kestnud majanduse üldolukorra halvenemise trend. «Läheb paremini, kuid mitte hästi,» lausus Kuum. Eesti on kaotanud oma investeeringutest kolmandiku ja taastumine võtab aega.

Kui meie majanduse areng saab olema viis protsenti aastas, siis saame 20 protsendi suuruse kaotuse tasa teha nelja aastaga. Järgmise aasta majanduskasvuks on prognoositud üks protsent, kuid Kuuma hinnangul võib see siiski pisut suurem tulla.

Kuuma sõnul on põhimure eksport, mis moodustab poole meie tööstustoodangust. «Kui autosid ei müüda, siis ei saa müüa ka ohurihmasid,» tõi ta lihtsa näite. Seega sõltub Eesti eksport sellest, kui kiiresti kasvab see meie kaubanduspartneritel. Praegu on trend siiski positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles