Zatlers: endised omanikud võivad Parex panga tagasi osta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parex banka kontor Lätis.
Parex banka kontor Lätis. Foto: Liis Treimann

Läti Parex panga endised omanikud võimad oma panga valitsuselt tagasi osta, kui nad seda tahavad ning suudavad maksta umbes üks miljard latti, ütles Läti president Valdis Zatlers täna pärast kohtumist peaminister Valdis Dombrovskisega.

Zatlersi sõnul on tegemist summaga, mille Läti riik on investeerinud panka, et päästa seda kokkuvarisemise eest.

«Pank on võimalik tagasi osta summa eest, mille valitsus on praegu sellesse investeerinud. See on ligi üks miljard latti,» ütles Zatlers, kommenteerides Parex panga endiste suuraktsionäride Valerijs Karginsi ja Viktors Krasovickise hiljutisi avaldusi selle kohta, et nad on valmis naasma panga juhtkonda ning muutma selle taas kasumit tootvaks.

«Kui keegi soovib osta panga ühe miljardi lati eest, siis võib seda juba täna teha,» sõnas Zatlers.

Dombrovskis ütles omakorda, et valitsusel on olnud kavatsus müüa Parex pank alates selle ülevõtmisest. Kui panga endised omanikud on valmis maksma riigile raha, mis on panga päästmiseks investeeritud, siis on valitsus valmis arutama panga tagasi andmist, kuid seni pole taolist pakkumist tehtud.

2008. aasta sügisel otsis Läti suuruselt teine pank valitsuselt abi maailma tabanud finantskriisist põhjustatud raskustest üle saamiseks.

Panga päästmiseks otsustas Läti valitsus võtta üle panga asutajatelt üle aktsiate kontrollpaki. Praegu on 70,3 protsenti panga aktsiatest Läti Erastamisagentuuri käes ning Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) on omandanud 25 protsenti aktsiatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles