Moody’s: Eestil läheb euroga raskeks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moody'se koduleht.
Moody'se koduleht. Foto: Postimees.ee.

Moody'se hinnangul läheb Eestil euroni jõudmiseks kauem aega, kui praegu sihikule võetud 2011.


Moody'se Balti regiooni vanemanalüütiku Kenneth Orchardi sõnul näitavad kiirelt tehtud arvutused, et valitsus peaks eelneva aastaga võrreldes kärpima tänavuse teise poolaasta kulutusi vähemalt 20 protsendi võrra, et oma eelarvepuudujäägi eesmärgini jõuda, vahendab

Bloomberg

.

«See läheb aga väga raskeks,» ütles Kenneth Orchard. «Tundub, et asi võtab rohkem aega.»

Eesti ELi metoodika järgi arvutatud eelarvedefitsiit oli esimeses poolaastas 9,3 miljardit krooni.

Edward Parker, kes Fitchi poolt Euroopa turge jälgib, ei usu, et Eesti sel aastal oma eelarvedefitsiidi alla 3 protsendi SKTst suudab hoida. «Majanduslanguse suurust ja mõju arvestades on see ebatõenäoline,» ütles ta.

Nordea panga Soome analüütik Annika Lindblad ütles, et Eesti «jõulised kulutuskärped» ja Eesti Telekomi müügisolevad aktsiad võivad tuua puudujäägi «vähemalt kusagile 3 protsendi lähistele».

Swedbanki makroanalüütiku Maris Lauri sõnul mõjutas esimest poolaastat veel esialgne eelarve ning selged muutused hakkasid ilmsiks tulema alles juulikuust alates, kui jõustus teine kärpepakett.

«Nüüd on tähtis kulutada viimaste kuude eeskujul tagasihoidlikult ning otsida täiendavaid tuluallikaid,» ütles Lauri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles