Tööstustoodang paranemise märke ei näita

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Statistikaameti teatel oli tööstusettevõtete toodang augustis eelmise aasta sama aja tulemusest 28 protsenti väiksem, kõige väiksem oli langus toiduainetetööstuses.


Alates veebruarist on tööstustoodangu langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud stabiilselt 30 protsendi piires.

Töötleva tööstuse olukord ei muutunud augusti jooksul oluliselt - toodang vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 29 protsenti. Langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Languses olid kõik töötleva tööstuse harud peale joogi- ja ravimite tootmise. Kõige väiksem (3 protsenti) oli langus toiduainete tootmises, kus toodangu vähenemist pidurdas toiduainete hinnalangus. Aasta algusest alates on märkimisväärselt vähenenud piima, jahu ja õli tootjahinnad. Viina- ja õlletoodang suurenes eelmise aasta augustiga võrreldes, ent selle põhjus oli eelkõige eelmise aasta juulis jõustunud alkohoolsete jookide aktsiisimaksu tõusust tingitud madal võrdlusbaas. Rohkem kui 40 protsenti vähenes elektroonikaseadmete, mootorsõidukite ning masinate ja seadmete tootmine. Üle 30 protsendi oli langus metalltoodete, kemikaalide ja ehitusmaterjali tootmises.

Elektrienergia tootmine vähenes augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 39 protsenti, soojuse tootmine 17 protsenti.
Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga Leedust.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes augustis tööstustoodang võrreldes juuliga nii töötlevas tööstuses kui ka tööstuses kokku 1 protsent. Jaanuarist aprillini vähenes tööstustoodang võrreldes eelmise kuuga ligi 4 protsenti, mais suurenes 2 protsenti, juunis vähenes 1 protsent ja juulis suurenes taas 2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles