USA suurfirmad valmistuvad seagripi puhanguks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripp.
Seagripp. Foto: SCANPIX

Suuremad USA ettevõtted valmistuvad võimalikuks uueks seagripi puhanguks, mis võib riigi niigi ebakindlat majanduse taastumist kahjustada.


Ekspertide sõnutsi võib uus H1N1 ehk rahvasuus seagripi nime kandev viirus tänavust gripihooaega oluliselt tõsisemaks muuta. Igal aastal läheb tavalinegi gripihooaeg riigi majandusele maksma keskmiselt 10 miljardit dollarit, edastab CNBC.

Nii ongi USA suuremad ettevõtted alates IBMist välja töötanud kriisiplaanid, et seagripi pandeemia puhkedes firmasid töövõimelisena hoida. Bank of America on näiteks loonud spetsiaalse telefonikonverentside strateegia, mis aitab ettevõtte tootlikkuse tagamises osaleda neil töötajatel, kes on küll haigestunud, kuid suudavad kodus siiski tööd teha.

Lennundusgigant Boeing on soetanud mobiilset töökohta võimaldavad seadmed ning plaanib kodus töötamise toetamiseks lisasülearvutite soetamist.

Olukorraga edukaks toimetulekuks peab olema ette valmistatud mitu stsenaariumit ja nende reaalsuseks muutumiseks tuleb valmis olla, lausus Boeingu pressiesindaja Kelly Donaghy.

Kuigi praegu on veel vara ennustada, mida täpselt seekordne gripihooaeg endaga kaasa toob, märkis WHO ametnik Aphaluck Bhatiasevi oma teates, et see võib haarata kuni 45 protsenti elanikkonnast ehk siis ligi pooled USA elanikud. Nii et isegi juhul, kui inimesed on haiguse tõttu sunnitud töölt puuduma vaid kuni viis päeva, on sellel ettevõtete majandustegevusele suur mõju.

Kuigi suurem osa ettevõtteid kinnitasid, et kaitsemaskide varude soetamiseks on veel liiga vara, on enamik ettevõtteid juba ostnud desinfitseerimisvahendeid nii oma töötajate kui klientide tarbeks.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles