Sotsid peavad riigieelarve tulude poolt ülepaisutatuks

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Jüri Pihli sõnul on valitsus esitamas riigikogule eelarvet, mille tulude pool on selgelt ülepaisutatud mittemaksuliste tulude abil.

Pihli hinnangul võib valitsus kohe pärast valimisi minna seda teed, et riigieelarve menetlemise käigus suurendatakse järjekordse käibemaksu või muude kaudsete maksude tõusu kaudu madalama sissetulekuga inimeste maksukoormust, teatas SDE.

Pihli sõnul on praegu esitatava riigieelarve realistlikkus küsitav ja valitsus võib pärast valimisi toimuva riigieelarve menetlemisel tulla välja ettepanekutega asendada ebareaalsed tulud reaalsete maksutuludega või siis vähendada kulutusi.

«Näeme ohtu, et seejuures suurendatakse järjekordselt just madalama sissetulekuga inimeste maksukoormust,» märkis erakonna esimees. «Oleme sellele vastu.»

Sotsiaaldemokraatide hinnangul on näiteks tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõstmisest loodetav tulu väga küsitava väärtusega, sest nende laekumine on kõige raskemini ennustatav.

«Poes küll hinnad tõusevad, kuid turg võib toimida mingi teise loogika alusel,» nentis Pihl. «Ei saa välistada võimalikku salaalkoholi osakaalu suurenemist või tarbimise vähenemist.»

Pihl lisas, et Maastrichti kriteeriumide täitmisel peab Eesti olema jätkusuutlik. «Euro nimel peab püüdma, kuid valitsuse poolt on lühinägelik nende kriteeriumide hindajate teadmisi alahinnata,» tõdes ta. «Eurole üleminekuks peab valitsusel olema selge plaan, mitte lootus, et ehk hindajad jätavad midagi kahe silma vahele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles