Kaubamärgi Lehmake omanik plaanib poekettidega kohtuteed

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cautese Lehmakomm, mille juures olid eksitavad Lehmakese sildid.
Cautese Lehmakomm, mille juures olid eksitavad Lehmakese sildid. Foto: Ove Maidla

Lehmakese kommi tootja Viru Kaubandus kavatseb oma kaubamärki väidetavalt kuritarvitanud kauplusekettide käest kannatatud kahju eest kompensatsiooni nõuda, käies vajadusel läbi kõik kohtuinstantsid.

Kuigi Põhja politseiprefektuur otsustas mitte algatada kriminaalasja küsimuses, et Tallinna Kaubamaja ja Selveri keti poed kasutasid OÜ Viru Kaubanduse poolt registreeritud kaubamärki Lehmake AS Cautese Lehmakommi hinnasiltidel ja tšekkidel, kavatseb ettevõte oma õiguste eest edasi võidelda.

Viru Kaubanduse juhatuse liige Urmas Velleste väitis, et vaatamata mitmetele temapoolsetele pöördumistele ei kiirustanud Kaubamaja Toidumaailm ja Selverid eksitavaid ja tema hinnangul tuntud kaubamärki teise toote müügi edendamiseks ära kasutanud silte korrigeerima.

Selveri juhi Iivi Saare sõnul on Urmas Velleste nende poole küll pöördunud, aga selleks, et oma tooteid pakkuda, mitte seoses antud probleemiga.

«Selver püüab tekkinud olukorra rahulikult lahendada,» ütles Iivi Saar. «Vabandame eksituse pärast. Praeguseks hetkeks on meie poolt kõik korrektne: oleme kauplustes kõnealuse tootenimetuse ära korrigeerinud.»

Iivi Saar ütles, et tegemist oli sisestamisel tekkinud inimliku apsakaga, mille nad ilmsiks tulekul kohe ka ära parandasid.

«Selveri kauplustes on kümneid tuhandeid erinevaid tootenimetusi ning vahel juhtub ikka, et mõni nimetus läheb valesti,» selgitas Saar.

«Seda juhtub väga harva ning me parandame vea alati ja kohe selle ilmsikstulekul,» ütles ta.

Viru Kaubanduse omanik advokaat Maksim Greinoman möönis, et politsei arvates võisid Tallinna Kaubamaja ja Selveri tegevuses esineda vaid väärtegude tunnused, mistõttu saadeti kaebused edasi tarbijakaitseametile.

«Kui pannakse toime tegu, mis vastab väärteo- ja kuriteokoosseisule, karistatakse toimepanijat vastavalt karistusseadustikule üksnes kuriteo eest,» selgitas Greinoman. «Kui kuriteo eest karistust ei mõisteta, võib isikut karistada väärteo eest.»

«Meie hinnangul esinevad aga selged kuriteo tunnused, mistõttu kooskõlas kriminaalmenetluse seadustikuga vaidlustatakse määrused Põhja Ringkonnaprokuratuuris, mitterahuldamise korral Riigiprokuratuuris ja lõpuks Tallinna Ringkonnakohtus.»

«Siseriiklikul tasemel on Tallinna Ringkonnakohtu määrus lõplik, kuid selle peale on võimalik esitada kaebus Euroopa Inimõiguste Kohtule,» ütles Greinoman.

Urmas Velleste sõnul on Lehmakese kaubamärgi vastu patustanud ka Prisma, ETK ja OG Elektra ehk Grossi toidukaubad, kasutades seda riiulitel teiste firmade ja teiste nimedega kommidele tähelepanu tõmbamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles